Lapsa sludina mieru.

1. A. 62. Z.Jankovskis Jelgavas apkaimē, A.Bīlenšteina kr., H.Bīlenšteina "Tiermärchen" 3. LP, VI, 46, 2. AŠ, II, 10a.

Lapsa ienāca vienās mājās, uzkāpa istabas augšā un sacīja gailim: "Labrīt, kaimiņ, kāpi nu zemē, saderēsim mieru, jo tagad visi draudzību saderējuši." Bet gailis, kaklu pastiepis, skatās un skatās. "Ko tu tur skaties?" lapsa vaicāja. "Es redzu vienu suni nākam, skatos to." Tad lapsa mudīgi mudīgi pa logu ārā un prom uz mežu.

Piezīme. Šo pasaciņu vispirms tulkojis G.F.Stenders latviešu valodā (71) un vēlāku izplatījis P.C.Šacs ar savu lasāmu grāmatu (7). Viņa izliekas tikai kā Stendera un Šaca pasaciņas saīsinājums, vlsmaz tur nav nekādu pielikumu, kas to atšķirtu no pēdēJās. P.Š.