Lācis grib plēst cilvēku.

7. A. 154. 0ntons Sītiņš Kolupā, B. Spūļa krājumā.

Reizi saimnīks aizguoja da teiruma golam ortu. Teirums beja pi meža molas. Suoka art. Daguoja pi juo luocis un soka: "Es tevi ēsšu." Pa tū laiku vierās, ka izskrīn nu meža lopsa. Luocis soka: "Es īšu gruovī atsaguļšu." Lopsa daguojuse soka: "Dīvs paleidz!" — "Paļdis!" atsoka saiminīks. Lopsa vaicoj: "Kas pi tevis beja daguojis?" Saimimks soka: "Nikuo nabeja." Lopsa soka uz saiminīka: "Es tevi izgluobšu nu smerts, tikai īdūd man puori gaiļu, un tad pasoki, kas tī gruovī guļ." "Bluķis", soka saiminīks. "Ka byutu bluķis, to byutu pi rotu," soka lopsa. Tū nūru-nuojuse, lopsa aizskrēja. Luocis daguojis soka: "Kū tev lopsa sacīja?" "Lopsa man sacīja, ka byutu bluķis, to byutu i pi rotu." Atskrīn otkon lopsa. Luocis soka: "Es atsaguļšu pi rotu." Daguojuse lopsa i soka: "Dīvs paleidz!" — "Paļdis!" atsoka saiminīks. "Kas tī pi rotu guļ?" — "Bluķis." — "Ka byutu bluķis, tad byutu i rotūs." Tū pasacījuse lopsa aizskrēja. Luocis vaicoj: "Ku jei tev sacīja?" "Lopsa sacīja, ka byutu bluķis, byutu i rotūs." Atskrīn vēl lopsa i soka: "Kas pi tevis beja daguojis?" — "Nikuo nabeja." "Bet kas tī rotūs guļ?" — "Bluķis." "Ka byutu bluķis, byutu i dasīts." Lopsa aizskrēja.

Luocis soka: "Dasīn mani!" Saiminīks dasēja luoci. Atskrīn lopsa i soka: "Kas tī dasīts?" "Bluķis." Lopsa soka: "Ka byutu bluķis, byutu i ciervs golā īciersts," tū pasacījuse lopsa aizskrēja. Luocis soka: "Dalīc man ciervi pi golvas!" Saimnīks kai atsavylka, tai luočam golva i pa pusei. Tūlaik saiminīks aizguoja da sātai un, īlicis maisā suni, īt da mežam. Aizskrēja jam priškā lopsa. Saiminīks soka, uz jū: "Ej šur, pajem "gaiļus". Lopsa soka: "Laid vaļā, es nūgyušu." Saiminīks laidja suni nu maisa uorā; suns pēc lopsas, lopsa mežā.