Lapsas ragaviņas.

3. A. 158. J. Bergmanis Ūziņos, A. Bīlenšteina krājumā. LP,VI,52, 2. AŠ,II,20b. Vāciski atstāstīta: H.Bīlenšteina "Tiermärchen"Nr.9.Var.

Lapsa bij nozagusi maizes klaipu, izēdusi vidu tukšu, piepildījusi ar šo un to un aizgājusi pie ganiem, lai dodot par klaipu vienu auniņu! Labi, gani mierā. Lapsa paņēmusi auniņu un teikusi aiziedama: "Kad jūs maizes klaipu laužat, tad laužiet tam vienam ganam uz pakauša!" Un tā nu lapsa aizvedusi auniņu uz mežu un sacījusi uz meža kokiem: "Līki koki, taisni koki, taisaties par kamaniņām!" Tūdaļ koki iztaisījušies par kamaniņām. Lapsa iejūgusi auniņu un braukusi vizināties. [Lapsa uzņem zaķi, vilku un lāci vizināties, kamaniņas salūzt un lapsa aiziet pēc jauniem kamaniņu kokiem. Vilks tikmēr izēd aunam vēderu. Kad lapsa atnāk, auns jau ir pagalam un zvēri aizbeguši.]