Vēzis ar lapsu.

2. A.275 J.Gusts, H.Bīlenšteina"Tiermärchen"14.

Vēzis izlīdis no upes un gribējis pa pļavu staigāt. Pienāk lapsa un prasa: "Kur tu nu vari tikt, tu jau ej vairāk atpakaļis kā uz priekšu." Vēzis, liels gudrinieks, atbild: "Vai tu gribi ar mani skrieties?" Tā nu viņi noder, ka tas dabūs 100 mārciņu zelta, kas pirmais aizskries līdz tālumā redzamam kokam. Kad nu abi sāka skriet, tad vēzis ar savām spīlēm ieķērās lapsas astē. Pie koka pieskrējusi lapsa griezās apkārt.

Tai pašā laikā vēzis atlaidās vaļā un paskrēja kādu gabalu uz priekšu. Kad lapsa apgriezusies meklēja savu pretinieku, vēzis viņai uzsauca: "Kādēļ tu tik lēnām skrej, es jau ilgu laiku tevi gaidu?" Lapsa ļoti nokaunējās, aizmaksāja 100 mārciņu zelta un aizbēga; bet vēzis ielīda ar savām 100 mārciņām upē.