Varonis izglābj trīs nolaupītas princeses.

4. A. 301. A. R. Zīverts Grāvendālē, A. Bīlenšteina kr., LP, II, 115, 32. AŠ, II, 86 d.

Vienam ķēniņam bija trīs meitas; tās gulēja vienā kambarī un visas trīs vienā naktī izzuda. Tad ķēniņš sūtīja savu sulaini. kučieri un kambarjunkuru meitas meklēt, teikdams : "Ja jūs viņas nedaboniet, tad galvas nost!"

Šie nu gājuši, gājuši - trīs gadi sagājuši un beidzot iegājuši biezā mežā, kur atraduši māju bez neviena cilvēka. - Bet kūtī bijuši pulka tītaru un stallī 6 ķēves. Tad šie atstājuši kučieri, lai izceptu vienu tītaru un paši aizgāja tālāk izmeklēt, pameklēt.

Tītars patlaban bijis gatavs, te iznācis no meža liels vīrs - katrā rokā auzu maiss, siena kaudze mugurā - padevis ķēvēm ēst un ienācis istabā. Bet kad lielais redzējis cepto tītaru, tad aizķīlējis un aizbāzis kučierim ar tītaru muti ciet un aizgājis. Kučieris mocījies nejauki. Pārnākuši šie abi, izkārnījuši kučierim muti un pametuši sulaini citu tītaru cept. Bet sulainim tāpat izgāja. Nu palika kambarjunkurs mājā tītaru cept. Cepis, cepis - atkal lielais vīrs klāt. Bet kambarjunkurs ar lielu vāli rokā uzsaucis lielajam: "Iesim bārdām mēroties!"

Un tur stallim bijis mazs lodziņš. Nu nostājušies abi: viens vienpus lodziņa, otrs

otrpus un tad kambarjunkurs uzsaucis šim : Bāz savu bārdu papriekšu lodziņam

cauri!"

Šis bāzis arī; bet nu kambarjunkurs aptinis šā bārdu ap vienu roku un ar otru tikām velējis lielo ar savu vāli, kamēr izrāvis bārdu un iebēdzis alā. Kambarjunkurs dzinies alā pakaļ (tā bijusi dikti dziļa) un atradis vienas durvis. Atrāvis tās iekļuvis lielā istabā, kur vecākā ķēniņa meita sēdējusi saslēgta un vaicājusi: "Kur jūs, kambarkungs, te ienācāt?"

Šis atteicis: "Es meklēju to tēviņu ar gaŗo bārdu, kas te ieskrēja."

"Vai!" šī teikusi, "tas ir mūsu kungs, viņš ir slims tagad." Kambarjunkurs gājis vē1 tālāk un atradis ir vidējo ķēniņa meitu saslēgtu. Tā tāpat teikusi; gājis vēl tālāk - atradis ir jaunāko ķēniņa meitu. Tā tāpat teikusi. Gājis vēl tālāk - atradis gaŗbārdas tēviņu guļam. Un. tur bijis liels zobins. Paķēris to un nocirtis tēviņam galvu.

Tad kambarjunkurs paņēmis visas trīs meitas, iznācis ārā, iejūdzis 2 ķēves un nu visi seši pārbraukuši pie ķēniņa.