Stiprinieks ar saviem biedriem.

7. A. 301B. J. Egle Gu1benē. LP, VI, I 15, 14 turp. AŠ, II, &7b.

Viens tēvs turējis savu stipro dēlu pagrabā, jo tas lauzies pasaulē projām; bet dēls tomēr reiz izlauzies no pagraba, nokalis 3 birkavi smagu kūju un aizgājis pasaulē. Ceļā saticis Rīkšugriezēju un Kalnulauzēju un paņēmis tos līdz. Iegājuši vienā tukšā mājā. Te Rīkšugriezējam, putru vārot, kamēr tie divi medījuši, piestājies viens mazs vecītis ar olekts gaŗu bārdu, lūgdamies: .,Dēliņ, pārlaid mani pār slieksni!"

Šis pārcēlis. Ne cik ilgi: "Dēliņ, uzcel mani mūriņā!" Šis uzcēlis. Ne cik ilgi: "Dēliņ, cel mani krāsns augšā!" Uzcēlis. Ne cik ilgi: "Dēliņ, ielej man putru!"

Ielējis. Ne cik. ilgi: lai vēl lejot un tā vienā gabalā, kamēr putras vairs nebijis ko dot. Bet ka nebijis ko dot, vecis sācis pūsties un piepūties taī lielumā, ka istabā vairs rūmes nebijis un Rīkšugriezējs izspiests laukā. Kalnulauzējam tāpat gājis.

Bet stiprajam dēlam citāds padoms bijis. Ik vecis pūties lielumā, ik šis cirtis ar kūju, kamēr lielo veci sasitis tik mazu, kā bija, un tad vēl ieslodzījis bārdu ozola celmā.

Rītā vecis bijis nozudis ellē - mazs, bet dziļš caurums vien atlicis. Rīkšugriezējs nu sagriezis rīkstes, nopinis kurvi; un stiprais dēls, kurvī iekāpis, nolaidies ellē, kur atradis 3 meitas sudraba, zelta, dimanta pilīs. [Stiprais uzvār trīs velnus un atsvabina nolaupītās ķēniņa meitas. Rīkšugriezējs ar Kalnulauzēju uzvelk gan izglābtās ķēniņa meitas, bet atstāj stipro apakšzemē. Tur maldīdamies, Stiprais atrod lielu ērgļa lizdu un izglābj mazos ērglēnus no krusas. Vecais ērglis par to apsolās iznest Stipro šai pasaulē.]

Kad Stiprais no elles ar ērgli gribējis pa jūŗu izkļūt, tad viņam bijis jāgādā 12 mucas gaļas. Viņš nu velna ganiem noņēmis govis, sagrābis tās pa vienai vien un cirtis pret bērzu tā, kā gala izlēkusi no ādas laukā.

[Stiprais nu tiek uznests šai pasaulē un aiziet pie tā ķēniņa, kam viņš izglābis meitas. Tur par meitu glābējiem izdodas Rīkšugriezējs ar Kalnulauzēju grib precēt divas ķēniņa meitas un vīkšas jau uz kāzām. ķēniņa meitas nu uzrāda savu īsto glābēju, abi blēži tiek padzīti, bet Stiprais apprecē jaunāko ķēniņa meitu.]