Maģiskā bēgšana ar aizliegto kastīti.

2. A. 313 B. Gaiķis Zemītē. LP, IV, 5, I. AŠ, III, 4u.

Kādam saimniekam labība patlaban nobriedusi; viņš iziet apskatīties un pārdomāt, kuŗu dienu sākt pļaut. Te ierauga lielu putnu pa labību brienam; putns dažā labā vietā labību pavisam nošļokājis. Saimniekam uziet dusmas; tūlin paķer rungu un putnam virsū: "Es tev rādīšu, labību nošļokāt!"

Bet putns žēlīgi lūdzies: "Nesit vis! Kas tev no tam atlēks? Labāk kop mani, tad iedošu tev to, kas vairāk vērts nekā visi tavi Lauki, visas tavas mājas."

Saimnieks tic; un tā liek putnu pār kamiesi un pārstiepj mājā aizgaldā. Nu baŗo un baŗo; bet putns nežēlīgi pulku ēd. Pēc nedēļas laika saimnieks saka itin pikti uz putnu: "Klausies, nesātnieks, visas avis man jau pagalam. Tu ēd bez apziņas - vairāk nedošu!"

"Ciet klusu, neesi vientiesis! Ātrāk tev nemaksāšu, kamēr visu būsi atdevis manā vēderā."

Saimnieks atkal baro tādu laiku. "Klausies, nesātnieks, visas govis jau pagalam - vairāk nedošu!"

"Ciet klusu! Ātrāk nemaksāšu, kamēr visu būsi atdevis."

Saimnieks atkal baŗo tādu laiku. "Klausies, nesātnieks, visi zirgi pagalam - nav vairs ko dot!"

Tagad putns mudīgi izkāpj no aizgalda, sacīdams : "Nāc līdz uz mežu!"

Aiziet uz mežu, putns no biezumiem iznes tādu kastīti un saka: ,Te ir mana atmaksa! ātrāk kastīti vaļā netaisi, kamēr mājā."

Saimnieks patencina un nāk uz mājām. Meža malā viņš apgriežas paskatīties, vai putns tik neredz; bet ej sazini, kur putns jau. "Pag!" viņš domā, "drusku jāpaglūn pa šķirbīti, kas tad tur īsti varētu būt tādā kastelē!"

Lēnītiņām paveŗ kastītei drusku vāku, bet tai pašā brīdī izskrien skaista pils un aiziet pa gaisu projām. Saimnieks iebļaujas nelabi un drāž pilij pakaļ, bet kur tu saskriesi? Tomēr pēc bļāviena gadās aiz muguras liels vīrs - tas bijis velns senākais putns - sacīdams: "Te nu bija - iedevu par nelaimi tādam skaisto pili; vai nemaz nevarēji nociesties?"

To sacījis, lielais vīrs noķeŗ pili un atkal .ieliek kastītē. Bet tagad saimnieks uz ceļa vairs neskatās; viņš pāriet mājā un tad tik taisa kastīti vaļām. Tūlin izveļas zelta pils un nostājas sētsvidū. Saimnieks tagad dzīvo savā pilī un nebēdā nekā.