Nāve par krustmāti.

11. A. 332. Kārlis Skujiņš, Smiltenes pagastā.

Gaujeniešos dzīvojis Koku Pieča, kuŗu saukuši arī par velna dakteri. Koku Pieča velnam parakstījis savu dvēseli uz teļa ādas ar savām asinim. Velns par to viņu izmācījis ārstēt dažādas slimības. Koku Pieča savu mākslu arī izlietājis, ttn par labu atlīdzību izārstējis tādas slimības, kuŗas paši mācītie dakteŗi nevarējuši ārstēt.

Koku Pieča bijis jau labi vecs. Vienu sestdienas vakaru viņš aizgājis uz pirti. Ienācis velns, saķēris Pieču, uzsviedis uz muguras un sācis skriet skaitīdams: "Soli verste, soli verste!"

Svīdusi maza gaismiņa un gailis dziedājis pirmo reizi. Velns nosviedis Koku Pieču uz Liepas muižas (pie Cēsim) ērbēģa jumta un pats aizskrējis. Koku Pieča pēc trīs dienām pārnācis mājā, bet nu vairs nevienu neārstējis.

Piezīme. No šā un iepriekšējā varianta mēs redzam, ka še šie divi pasaku motīvi vēl nav savienojušies, un tā tad varētu būt uzglabājušies vecākā veidā. P. Š.