Lielais rijējs.

4. A. 333. H. Šalkovska, Līksnas pag., J. Rupjā kr.

Dzeivova, dzeivova dēdeņš ar buobeņu. Jim beja dēleņš, jis ganēja mežā gūvs. Reizi ganēdams jis īs,avēra zemē lelu, lelu ūgu, puorsvīda tū par placu i atsaroda mozeņa meitineite. Tei meitine jam smagi patyka un jis pataisēja dēļ juos mežā mozu ustubeņu.

Atguoš da sātai, jis tī nīkuo nasacēja par ūgu-meitu, tik prasēja, lai jam dūd kotru dīnu divi kukuleiši maizys. Muote jam deva ūtrā dīnā divi kukuleiši maizys. Aizdzyna jis lūpus, daguoja da ūgas-meitines ustubeņai un sacēja:

"Ūga meita, ūga meita,

Attais' tu noma durs :

Atsadzan gūvu gons,

Atnas tev kukuleiti."

Ūga-meita attaisa durovys, pajem nū sava bruoleiša kukuleiti i otkon aizataisa. Vylks nūsaklausēja, kū bruoleits runova ar sovu muoseņu, nuokūšā dīnā atguoja da ustubeņai i sacēja rupā balsā :

Atsadzan gūvu gans,

Ūga-meita nūsaklausēja i nalaida. Cytā reizē vylks aizguoja da kaļvam, pakola mēli, atguoja otkon da ūgas-meitas ustubeņai i sacēja smolkā bolsā:

Atsadzan gīwu gons,

Nūsaklausējusīs ūga-meita īlaide vylku ustubeņā i vylks jū apēde. Ūtrā dīnā atguoja ūgas-meitas bruoleits ar kukuleiti, daduoja da ustubeņai i īsavēra, ka durovys beja vaļē. Jis smagi žālova sovys muoseņis i nū lelys badys daguoja da lozdys kryuma i pasakuora zeida dīgūs. Pa tū laiku sātā atskrēja kuce da tāvam ar muoti un kauce :

"Kav, kav tāva dāls,

Kav, kav pasakuora,

Kav, kav zeida dīgūs,

Kav, kav lozdys kryumā."

Jī padzyna tū kuci Tūreiz atguoja vērss i suoka mauruot:

"Mū, mū tāva dāls,

Mū, mū pasakuora,

Mū, mū zeida dīgūs

Mū, mū lozdys kryumā."

Padzyna jī tū vērsi. Atguoja vucys i suoka bļaut:

"Bē, bē tāva dāls,

Bē, bē pasakuora,

Bē, bē zeida dīgūs

Bē, bē lozdys kryumā."

Vysleidz tāvs vucynam naticēja un padzyna jū. Atguoja cyuka i suoka krekstēt:

"Ē, ē tāva dāls,

Ē, ē pasakuora

Ē, ē zeida dīgūs

Ē, ē lozdys kryumā."

Aizguoja tūreiz tāvs ar muoti da tai vītai, kur dāls ganēja gūvs, i īsavēre lozdys kryumā dālu. Jis beja pasakuorīs. Nūžālova, nūbādova tāvs ar muoti, bet nabeja kū dareit.