Varde par līgavu.

25. A. 402. Pēteris Kleinmanis Franku Sesavā, A. Bīlenšteina kr. LP, VII, II, 25, 9, 3.

Viens tēvs sūtījis trīs dēlus pasaulē, lai pārnestu pirmo reizi skaistākās drēbes, otrreiz - naudu, trešreiz skaistāko līgavu.

Kas labāko pārnesīšot, tam atdošot mājas. Muļķītis tad mežā ierauga uguni, pie uguns atron ozolu, ozolā dobumu. Ieiet ozolā, atron zelta galvu. Šī galva viņu ievada tumšā istabā tur tas atron pirmo reizi skaistākās drānas, otrreiz divi pūri naudas, trešreiz zelta galvu. Galva paliek par daiļu, daiļu ķēniņa meitu. Muļķis nu pārved skaistāko līgavu un dabū mājas. Brāļiem nav ne tik skaistas drēbes, ne tik daudz naudas, ne arī daiļu līgavu.

Piezīme 1. Juris Graudiņš, dz. Garoza Anšķinos. uzrakstījis un piesūtījis A. Bīlenšteinam gluži tādu pašu pasaku kā Franku Sesavā. LP, VII, II, 25, 9, 4.

Piezīme 2. Špīss Abavniekos uzrakstījis variantu (A. Bīlenšteina kr.), kur teikts, ka trešo reizi, kad skaistākā līgava bija vedama, zelta galva pils pagalmā likusi savest sārtu un viņu (galvu) sārtā sadedzināt. No pelniem tad iznākusi skaista ķēniņa meita (LP, VII, II, 25. 9, 5).

Piezīme 3. Baumaņa variantā no Nīcas teikts ka lācis aiznesis muļ ķīti uz lepnu pili. Pili galva gulējusi zīda segām apsegta (LP, VII, II, 25. 9, 6).

Piezīme 4. Kārlis Gērķis raksta no Iģenes, ka lācis aiznesis uz pili pie zelta galvas muļķīti. Tur gar pili bijuši pulka zvēru, bet lācis (nesējs) bijis par šiem zvēriem kungs (LP, VII, II, 25, 9, 7).