Par akmeni palikušais cilvēks.

3. A. 472. 760. Paegļu Mārtiņš Lielvārdē, Zin. kom. kr. LP, VI, 11, 8.

Reiz kapsētā viens ceļinieks iegriezies Patlaban tur mācītājs glabājis mironi, teikdams tos vārdus: "Še dusi, kamēr Kungs Kristus tevi augšā cels!"

Bet ceļinieks atbildējis mācītājam: "Necels!" un tūdaļ palicis par akmeni cilvēka izskatā. Mācītājs akmeni pārvedis mācītāja muižā un nolicis ķēķī.

Te vienu rītu ķēkša iesteigusies pie mācītāja: akmens esot smējies Mācītājs izgājis ķēķī, sācis akmeni apsvētīt un nu akmens atkal pārvērties par cilvēku, stāstīdams: viņš tādēļ esot smējies, ka redzējis katru rītu daudz velnu pa ķēķi dancojam. Šorīt viņiem dancojot, ķēkša tai brīdī skaitījusi tēvreizi, un velni par to bēguši projām; tikai viens bijis klibs un tas, no tēvreizes mukdams, pakritis, par ko viņš pasmējies.

To dzirdējis, mācītājs ķēkšu apsvētījis, lai velni tur vairs nenāktu.