Vīrs par elles katla kurinātāju.

2. A. 475. Brammanis Rīgas apg. LP, V. 131 (7).

Reiz bijis drošs vīrs. Un tas kādu dienu, pa mežu staigādams, apmaldījies. Pieradies velns itin sadedzis: lai līgstot pie viņa par puisi! Kālab ne? Salīguši. Velns tūlin ievedis vīru tādā peklē un rādījis trīs podus ar vākiem, zem kuŗiem caurām dienām esot jākur uguns; bet vairāk par divām pagalēm malkas uz reizi neesot brīv ņemt: arī vākus nevajagot cilāt un iekšā žūrēt ne pavisam.

Pirmo dienu kamēr velns citur blandījies kūris, kūris-ē! iedomājies: "Taču jāpaskatās, kas tur podos īsteni vārās!" Pacēlis pirmam podam vāku - vai pasaulīte! - viņa paša

maizes devējs (kungs) tvīkst karstumā sakumpis.

"Ā! tēviņ," kurinātājs domājis, "tev trīs pagales tā tikai būs!" un pabāzis vēl trešo pagali ugunī.

Velns vakarā pārskrien: kamdēļ trīs pagales esot bāzis ugunī ?

Ja, tur podā esot pazīstams kukainis, tas esot pelnījis labu pacienu, jo pērn piedarbā esot pacienājis arī viņu ar krizuļu kātu. Otrā dienā kūris kūris - ē! iedomājies: "Taču jāpažūr, kas tur otrā podu. "Pacēlis vāku: vai tēt! - viņa paša muižkungs. Tūlin iesviedis četras pagales

Pārskrien velns: kāpēc skaužot malku?

"Ja, gribēju savu muižkungu pacienāt, kā viņš mani cienājis." Trešā dienā kūris, kūris -- ē! iedomājies: "Jāpaskatās, kas tai trešā." Pacēlis vāku: ta tad labi - pats vagārs tup iekšā. Tūlin tādam āzim iesviedis sešas pagales, vēl papūzdams, lai tikai spoži zvēro.

Pārnāk velns: "Vadzi, malku vien izšķērdi! Tā neesam līguši; lec pie tā vagāra iekšā!"

"Ja, tūlin!" lai tikai paceļot vāku.

Velns cēlis vāku, bet šis - kamēr velns cēlis - pamanās velnu aiz papēžiem saķert un tā pļunkt! iegrūž podā pie vagāra. "

Nu divi velni kopā, lai vārās!" vīrs iesmējies un griezies mājā.