Mirušā gars parādās savam brālim.

9. A. 503. Briežu Augusts Ērgļos, Jkr. Iv, 56 (51). LP, VII, 1. 449 (2, 4b, 1).

Vecos laikos dienējusi Cēsīs pie kungiem meita, kurai piedzimis ārlaulības bērniņš. Savu kaunu slēpdama, ,meita bērnu aiznesusi uz Cēsu veco pili, tur viņu nonāvējusi un iesviedusi pagrabā. Pēc kāda laika meita aizgājusi uz laukiem dzīvot un apprecējusies. Šai laulībā piedzimis viņai dēls. Kad šis dēls liels izaudzis, tad viņam gadījies pusnaktī gar Cēsu veco pili braukt. Pilij gaŗām pabraucis, viņš izdzird no pakaļas saucam: "Brāli, apturi zirgu!" Lai gan zinājis, ka viņam neviena brāļa nav, tomēr tas zirgu apturējis. Saucējs viņam pienācis klāt un stāstījis, ka šis esot viņa brālis, lai gan tas to nezinot. Bet tad un tad šo zibens nosperšot. Lai pēc tam braucējs nākot uz pils pagrabu un tās mantas izņemot, kas tur mucās uzglabātas, atrodoties; tagad tās neviens nevarot dabūt, jo šis esot mantas sargs. Tā izstāstījis, tas pazudis. Braucējs aizgājis arī pēc minētās dienas uz pili un tur daudz naudas atradis - palicis par turīgu vīru.