Pelnrušķīte.

12. 510 A. R. Rullis no A. Rulles Ciecerē.

Vienai mātei bija divas meitas. Viena bija pameita, otra pašas meita. Mātes meita bijusi ļoti izlutināta, bet totiesu ļoti gŗūti klājies pameitai. Pat svētdienās, kad citi gājuši baznīcā, pameitai vajadzējis no pelniem lasīt ārā linsēklas. Tādēļ arī bārenīte iesaukta par Pelnrušķīti. Vienā svētdienā, kad Pelnrušķīte lasījusi no pelniem linsēklas ārā, pie viņas atnācis balts vīriņš un sacījis: "Ko tu, meitiņ, tik daudz bēdājies? Es tev palīdzēšu. Še tev kociņš, iesit ar viņu trīs reizes pa pelniem un saki: "Linsēklas siekā, pelni pelnos!" tad tūlin linsēklas nošķirsies no pelniem un būs sietā. Bet pēc tam tev būs jāiet baznīcā. Laukā pie lielā akmeņa būs drēbes un rati, tad tu apģērbies un brauc uz baznīcu. Citas svētdienas dari tāpat." To teicis, baltais vīriņš nozuda. Līdz ko vīriņš bija nozudis, Pelnrušķīte sita ar kociņu trīs reizes pa pelniem un sacīja: "Linsēklas sietā, pelni pelnos!" Tad tūliņ pelni bija pie citiem pelniem, bet visas linsēklas sietā. Kad tas bija padarīts, tad pelnrušķīte gāja pie lielā akmeņa. Un patiesi, tur bija skaista kariete ar visu kučieri un bija arī zvaigžņu kleita. Pelnrušķīte pārģērbusies brauca uz baznīcu. Baznīcā visi brīnās, kur tāda princese gadījusies, bet nedabūn noskatīties, kur viņa paliek, jo aizbrauc ātri ātri prom. Otrā svētdienā sērdienīte darīja tāpat, bet tad viņai bija mēneša kleita. Arī šoreiz baznīcā neviens viņu nepazina. Tādēļ trešā svētdienā sarunā uz baznīcas sliekšņa izlikt piķi, lai pie tā pieliptu princeses kurpes. Domāts - darīts. Bet trešā svētdienā Pelnrušķīte ir vēl skaistāka, jo nu viņai ir saules kleita. Tādēļ visi par to priecājas, un pats kaimiņu princis solās viņu precēt, ja vien izdosies to sameklēt pēc kurpes, kas bija pielipusi pie sliekšņa. Tagad gāja pa visām mājām un meklēja, kuŗai meitai ies kurpe kājā. Pamāte Pelnrušķītei neļāva aut kurpi, bet iespundēja to pirtī. Pašas meitai turpretī negāja kurpe kājā, lai gan viņas kāju visādi spaidīja un grozīja, tomēr negāja. Tagad nekas cits neatlika, kā laist Pelnrušķīti no pirts ārā, lai arī viņai aun kurpi kājā. Tā pelnrušķītei arī kurpi uzāva. Nu princis taisīja ļoti lielas kāzas.