Kalpone par ķēniņieni.

l. A. 533. P. Š. no Bindu Annas Raunā.

Vienam ķēniņam bijusi ļoti skaista meita. Kad viņa smējusies, tad rozes birušas no viņas mutes; kad raudājusi, tad pērles birušas no acim.
Skaists ķēniņa dēls no tālas zemes atbraucis šo princesi precēt un viņai arī paticis skaistais princis. Viņi salaulājušies un nodzēruši kāzas. Jaunajam ķēniņam bijis tūliņ jābrauc uz savu valsti, bet ķēniņiene gribējusi vēl kādas dienas palikt pie saviem vecākiem.
Pēc vienas nedēļas arī jaunā ķēniņiene taisījusies uz savu jauno zemi. Ķēniņienei bijusi arī ļoti skaista dienastmeita, kas izskatījusies ļoti līdzīga viņai pašai, tikai zobi tai bijuši zili. Šo meitu ķēniņiene ņēmusi līdza, ka sēdusies laivā, lai brauktu par jūŗu pāri. Braucot pa jūru, meita sadomājusi ķēniņieni noslīcināt un pati izdoties par ķēniņieni. Viņa salasījusi rozes un pērles, lai rādītu ķēniņam, ka tādas no viņas krīt smejoties un raudot Tad viņa izdūrusi ķēniņienei acis un iegrūdusi to jūrā. Kad meita nonākusi jaunā ķēniņa zemē, tas arī domājis, ka atnākusi viņa sieva. Nevarējis jau nemaz iedomāties, ka notikusi. kāda viltība.
Jaunā ķēniņiene pratusi peldēt un arī viļņi nesuši viņu ātri uz priekšu. Tikmēr peldējusi, kamēr sākusi jau just zemi apakš kājām. Izgājusi krastmalā, atsēdusies uz akmeņa un raudājusi. Viņu tur redzējis viens zvejnieks, tam bijusi žēlīga sirds, viņš paņēmis aklo slīkoni sev līdza uz māju. No tā laika nu sācis zvejniekam ļoti labi klāties. Zvejnieks dabūjis dzirdēt, ka tādā un tādā avotā esot veselīgs ūdens, ar ko varot vājas acis dziedēt. Viņš atnesis to ūdeni mājā un ķēniņiene sākusi ar to mazgāt savas izdurtās acis. Tikmēr mazgājusi, kamēr acis sadzijušas un tapušas atkal redzīgas.
Turpat tuvumā bijusi arī jaunā ķēniņa pils. Viņa aizgājusi pie tā ķēniņa un izstāstījusi visu, kas ar viņu noticis. Ķēniņš nu vairs nevarējis īsti saprast, kam ticēt, kam neticēt. Licis nu abām smieties un raudāt. Īstai ķēniņienei nu birušas rozes un pērles, bet viltīgai meitai nekā.
Nu ķēniņš svinējis atkal otrreiz kāzas ar savu atrasto ķēniņieni, bet ļauno meitu nosodījis ar nāvi.