Dažādi kustoņi par palīgiem.

10. Skolnieks J. Kļava no 64 g. vecas J. Ritenes Nīcā, K. Lielozola kr.

Viena meitenīte izgājusi uz ceļa malu un spēlējusies. Braukuši gaŗām leišu pūrmaņi, paņēmuši meitenīti un pārdevuši laupītājiem.
Laupitāji nu gribējuši meitenīti nokaut, bet viņa bijusi kūda. Viņu laupītāji ielikuši mucā un aiznesuši mežmalā. Katru dienu viņi meitenītei nesuši ēst un ēdinājuši pa spundu.
Atnākuši vienu dienu un prasījuši, lai izšaujot pa spundu pirkstu, ja būšot apaļš pirksts, tad kaušot. Bijusi tumša nakts un laupītāji nevarējuši nekā redzēt. Meitenīte izšāvusi laukā kociņu, un laupītāji domājuši, ka meitene vēl ir kūda, un pārgājuši mājā.
Atnācis vilks, saošņājis cilvēka smaku mucā un gribējis dabūt no mucas laukā. Šā un tā grozīdamies, viņš piebāzis asti pie spunda. Meitenīte saņēmusi asti un ierāvusi mucā. Vilks izbijies un sācis mukt, bet meitenīte turējusi to cieti. Vilks rāvis mucu pa mežu, kamēr tā saplīsusi. Vilks aizskrējis projām, bet nu arī meitenīte tikusi vaļā no laupītāju nagiem,