Čūskas gredzens.

14. A. 560. E. Pūce, Tukuma apr. Bikstos LP. VII, II, 24, 1, 2.

Muļķītis nopircis no sirma vīriņa papriekšu suni un kaķi, tad trešā dienā groziņu pircis, kur bijis gredzens iekšā. Gredzenu paberzējot dabūjis visu, ko vien vēlējies. Vēlāk muļķis iemaldas velna pilī. Te velna meita piedāvājas viņu precēt, tādēļ lai izkrāptu brīnuma gredzenu. Apprecas arī ar velna meitu. Bet muļķis apmana drīzumā, ka viņa sieva pa naktim dzīro, plēzdamās ar velna jaunekļiem. Bet tas vēl tas mazākais, sieva vēl slepeni paņem vīra gredzenu un vēlas, lai gredzens muļķi iesloga jūras salas alā. Bet pirktais suns un kaķis iet muļķim visur līdz, pārpeld jūrai, atņem velna meitai (muļķa sievai) gredzenu guļot, aiznes muļķim. Nu muļķis ar gredzenu izglābjas no cietuma un pārmāca sievu. Tad no gredzena gadās pils pilī muļķītis (kad sieva to bija pielūgusies) dzīvo ar visu sievu laimīgi.