Ar brīnuma augļiem atdabūtās burvju lietas.

6. A. 566. R. V u l f s, Ū z i ņ n i e k o s. LP. VI, 862 (130, 5)

Reiz auka jūŗā sadragāja kuģi. Visi kuģinieki noslīka, tikai viens vienīgs jauneklis, labs peldētājs, veselu dienu mocījās ar bangām un beidzot, pašā vakarā, sasniedza jūŗas vidū vienu salu. Tanī salā auga ābelīte ar smukiem, sarkaniem āboliem. Jauneklis norāva vienu ābolu un apēda. Tikko apēda, gadījās pierē divi lieli ragi. Gan raudzīja ragus nodabūt, bet nevarēja. Neko darīt norāva vēl seši āboli un peldēja tālāk.

Peldēja, peldēja - izpeldēja uz citu salu. Šinī salā arī auga ābelīte ar sarkaniem āboliem. Jauneklis norāva no šīs ābelītes vienu ābolu un līdz ko to apēda - ragi nokrita. Nu viņš norāva arī no šīs ābelītes seši gabali, iebāza otrā kabatā pa labi roki, un peldēja tālāk.

Peldēja, peldēja - izpeldēja uz trešu salu. Šinī salā arī auga ābelīte ar sarkaniem āboliem. Jauneklis norāva vienu ābolu apēda. Tik ko apēda, gadījās 7 olektis garš deguns. Gan raudzīja degunu īsāku dabūt, bet nevarēja. Neko darīt - norāva vēl seši āboli, iebāza kabatā pa kreisi roki un peldēja tālāk.

Peldēja, peldēja - izpeldēja uz ceturto salu. Šinī salā atkal auga ābelīte ar sarkaniem āboliem. Jauneklis norāva vienu ābolu - apēda, un līdz ko apēda - garais deguns pazuda. Nu norāva vēl seši āboli, iebāza kabatā pa labi roki un peldēja tālāk.

Peldēja, peldēja - izpeldēja malā, netālu no ķēniņa pilsēta. Nu iegāja pilsētā un saka slavēt savus 24 ābolus.

Ķēniņa meita, slavenos ābolus ieraudzījusi, uzplijās, lai pārdodot viņai. Jauneklis pārdeva gan, bet tikai tos divpadsmit no kreisās kabatas - otrus divpadsmit, labajā paturēja pats.

Ķēniņa meita, pārgājusi mājā, tūliņ divi āboli apēda. Kā tos divi apēda, gadījās 7 olektis garš deguns un lieli ragi pierē. Ķēniņš gan saaicināja burvjus un vārdotājus, lai ragus atbuŗ un degunu paīsina, bet visi vārdotāji izvārdojās velti. Tad atnāca jūŗas peldētājs jauneklis un teicās nelaimi izdziedināt, ja atdošot ķēniņa meitu viņam par sievu. Labi, ķēniņš labprāt mierā. Un nu jauneklis iegāja ķēniņa meitas istabā, iedeva divi āboli no labās kabatas apēst - tūliņ ķēniņa meitai ragi nokrita, deguns palika labs un nu bija kāzas.