Blēdīgā sieva.

5. A. 566. J. Ceriks no 90 g. veca Jarama Zepa Barkavas pagasta Stūrmežā.

Izdīniejs zolduots 25 godi gūdeigi keizeram, nikaida slyktuma napadarejs. Keizers jam par lobu dīnastu īdevs zyrgu i zūbynu, lai juašus juojs iz sātu. Juojs iz sātu, a zyrgam nav kū dūt ēst. Juoj pa pļovu, a tei nūpļauta, skaudze samasta, i otuols. Dūmoj: te zyrgs pajēss. Palaids tū zyrgu otuolā, pats izkuops iz skaudzis gulēt. Vokors. Puorguļ par nakti, reita pīsaceļ, verās: zyrgs tepat āds. Nūkuops nu skaudzis, sajam zyrgu, sāst mugorā i juoj prūjom. Pajuoj pa tū pļovu taidu gobolu, atsaver atpakaļ: skaudze dag. Dūmoj: šam guns nabejs; juos atpakaļ pasavērt. Redz: tur i dag, kur šys guliejs. Niu šys byuškis vaineigs.

Cikam verās, zalta čyuska izlīn i apsačver ap zyrgu i zolduotu. Šys ar zūbynu grib čyusku grīzt pušu. Čyuska soka: "Nagrīzt!" Cytaiši šei tevi nūžņaugškūt.

"Kū tod dareit?"

"Nest prūjam!"

"A kur šys zynūt nest?"

"Laist tik zyrgam vaļu, gon atrass."

Tai i dora. Tikam juoj - redz: lyla muoja - pils. Dajuoj da pils, verās: čyuska nūšļukuse i naz kur palykuse. Redz: stuburs, i zalta rinčš tamā stuburā. Zolduots nūkuops nu zyrga i jū pi tuo stubura pīsīn. Īīt pilī īškā - golds pīlykc, i vysa kuo gona, a cylvāka nivīna. Siedīs pi golda kluot, izzajieds, izzadziers, izīt laukā - zyrga ni duka. Redz lejā taidu stalleiti, atrūd tī zyrgu: nogi izmozguoti, zalta sileite, auzys pībārtys. Īt atpakaļ. Nūballej vīnu dīnu, ūtru dīnu - i iedīņi goldā puorsamej, a cylvāka nivīna. Nūballej treis dīnvs pi golda, a licieja naredz. Juos prūjom. Aizīt, sajam zyrgu, izzasiedz i juoj caur pili. Te pilī trešā stuovā paver pyrmū lūgu preiline i vaicoj: "Voit jou prūjom?"

"Jā, treis dīnys izzaballiejs, i juoškūt."

A preiline soka: asūt jou treis godi; paldīs, paldīs, ka tu šuos tāvu atness, šei tev īdūškūte gastinčš. I īdūd kraklu: ka tys byuškys mugorā, ni gunī degsi, ni yudinī sleiksi, ni esmins jims. Pajam gastinčš i juoj. Ūtruo preiline, pavāruse ūtrū lūgu, vaicoj: "Voit jou prūjom?"

"Jā, asūt izballiejs - juoškys."

Šei tev dūškūte gastinčš. I īdūd dzeivu zūbynu: aizstēlliesi pasaulē, nūcierss īnaidnīkam golvu, i kluot byus. Pi trešuo lūga taipat. Preiline īdūd naudys moku: ber kod muoju pylnu, cik naudys bejs, tik jir. Niu tu byuškys boguots. A iz ceļa ass krūdziņš, pīsaka, tymā nasamest.

Kas niu šam dūs! Dajuoj da krūdziņa, i īškā. Izstuosta krūdzinīkam, ka šam taidys lītys. Krūdzinīks prosa pīkrateit pyuru naudys, a ne - golva zemē! I pīkrota pyuru. Abat krūdzinīks padūd keizerīnei ziņu; ka taids zolduots pi šuo ass. Keizerīne jū pajam, i šys izstuosta par sovam montom. A keizerīne nasateik ar sovu veiru, bat īt iz vīnys rūkys ar svešu keizeri. Atjam zolduotam itūos montys in nūdūd svešam keizeram, a jam vītā īlīk sprostu kraklu, zūbynu i naudys maku.

Izzataisa karuašona; zolduotam juoīt pret svešū keizeri A šys vaire navar atsaturēt, i sajam pļenā. Kateik pi svešuo keizera, i taisa smierti. A šys soka, ka nūcierškūt golvu, lai izlīkūt taipat kai bejs, izsādynūt iz zyrga i palaižūt vaļā. Svešais keizers tai ir padora, i palaiž. A zyrgs īguodoj sovu lobū dīnu pilī, i aizīt iz tīni. Īrauga ituos preilines, skrīn uorā, sagyun i soka: "Cytaiži nav, jis ir krūdziņā bejs."

Jam, dataisa golvu, sasmierej ar zuolem, īlīk pyutieju - i dzeivs. Jam izsīn malnu krystu iz mugorys, īdzan požuku čūkstā, lai ejms par ubogu.

Tai jis par ubogu i īt.

Daīt da vīnys dzereveņys, īīt pi vīna saiminīka nakts muoju. Saimnīks soka gonu meitai, aizvest ubogu iz pyuni; šys ar īškis gulēt, reit juobraucūt iz tiergu. Ubogs dūmoj: šys ar byutu braucs iz tiergu, kam bejs kas aizvad. Reitā ceļās saiminīks, izbaroj zyrgu i soka meitai, īt pacelt ubogu: iz tiergu juobraucūt. Meitine aiztak iz pyuni, atrūd tai vītā, kur ubogs guliejs, skaistu zyrgu. Meitinei pateik: kož! kož! - veškūt iz tiergu, byuškūte nauda. Pasauc saiminīku. Tys atīt - redz: skaists zyrgs. A itū darējušys tuos treis preilines.

Aizvad zyrgu iz tiergu, vysā tiergā nav taida zyrga. Nūpierk svešais keizers itū zyrgu, aizvad muojā i soka keizerīnei: "Nikuo!" Tik vīnu lobu zyrgu nūpiercs.

A keizerīne pazeist itū zyrgu: juošaun asūt zemē. Keizerīnys kolpyune, īdama garam, sokūt: "Asūt bejs saiminīks, kas pracu pīlics i tevi izaudziejs, niu šauškūt zemē."

Zyrgs jai soka, lai šam stuovūt klluot; ka šū kaušūt, izskrīškūt ašņa lase iz tova mutis auta.

Tai nūteik. Meitine nūsvīž mutis autu pi pils. Leidz reitam izaug skaists kūks. Pasaver keizerīne, pazeist i soka: "Kūks juocierš zemē."

Meitine īt garam i soka: "Kaids skaists kūks, a tevi cierškūt zemē."

Kūks soka: "Lai cārt vīn, bat tev stuovēt kluot i pajimt pyrmū skaidu, īmest yudinī - butkā."

Tai i padora. Nu tuos skaidys izaug skaists putniņš butkā.

Svešais keizers īt mauduotīs. Redz: putniņš - grib nūčvert. Nūvalk kraklu, nūlīk zūbynu i naudys moku, i laižās pēc putniņa. A tys tai vīn grīžās, i atmuonej keizeri nu molys. Te purks! keizeram puori par golvu i iz driebu viersum, i puorsavierš par zolduotu. Niu šam rūkā i kraklys, i zūbyns i naudys moks. Pross keizeram: "Kaidu smierti tu tagan gribs?"

"Taidu pašu kai tev: nūcierst golvu, izsādynuot iz zyrga i palaist."

Tai i svešam keizeram padora. Zyrgs aizness jū iz mežu - gaisa putni i pajāmuši. A zoļduots palics dzeivs i pajiems tu meitini par sīvu.