Ar brīnuma lietām iegūtā ķēniņa meita.

7. A. 569a. 725. A. Lerchis-Puškaitis, Džūkstē - Pienavā. LP, I, 71 (38).

Vienam ķēniņam ir trīs dēli: divi prātīgi; bet trešais paviegls. Katru rītu prinčiem jāstāsta tēvam, ko sapņojuši. Pavieglais vienu rītu negrib savu sapni stāstīt. Tēvs par viņu sadusmojas un aizdzen to pasaulē. Viņš aiziet priecīgs un salīgst pie sveša ķēniņa kalpot. Svešais ķēniņš ar viņu drīzi iedraudzējas un uztic viņam visu mantu.

Reiz ķēniņš aiziet tālumā sievu precēt. Jaunais princis ar ķēniņa māsu paliek mājā. Vienu nakti princis sapņo, ka ķēniņam tālumā nelabi klājas. Viņš pastāsta savu sapni ķēniņa māsai. Tā iedod princim labu zutni naudas un lūdz, lai ejot brālim palīgā. Princis iet, bet ceļš pārāki tāls, svešs. Kā lai ķēniņu atron? Domīgs tas soļo uz priekšu, kamēr laimīgi sasniedz mazu būdiņu, kur trīs brāļi durvju priekšā gar kurpi raustās.

"Kas tā nu brāļu starpā darīs?" princis brīnēdamies saka. "Jā, ko darīt? Šī kurpe ir daudz ko vērta: kad viņu apaun, tad neviens nedzird soļus," šie atbild.

Princis dod brāļiem pulku naudas par kurpi un izdala naudu uz trim daļām, lai vairāk nestrīdētos.

Netālu no tās būdiņas atkal cita būdiņa. Pie šīs būdiņas trīs māsas raustās gar cepuri.

"Kas tā nu māsu starpā darīs?" princis brīnās. "

"Jā, šī cepure ir daudz ko vērta: kad to uzliek galvā, tad paliek neredzams."

Princis nodod māsām lielu naudu par cepuri un izdala naudu uz trim daļām, lai vairāk nestrīdētos.

Netālu no otras būdiņas vēl trešā, kur brāļu bērni gar lakatu raustās.

"Kas tā nu radu starpā darīs?" princis brīnās.

"Jā, šis lakats daudz ko vērts: kad uzkāp virsū un saņem visus četrus stūrus, tad aiztiek acumirklī, kur vien vēlās."

Princis nodod par lakatu lielu naudu un izdala naudu uz trim daļām, lai vairāk nestrīdētos. Nu princis uz kājām. Vispirms tas paklāj lakatu, saņem četrus stūrus un žvīks! pie ķēniņa. Ķēniņš, nabags, pavisam nobēdājies. Vakar bij uzgājis daiļu, daiļu princesi bet tēvs ātrāki princesi nedod, kamēr znots apgādājot tādas dimanta kurpes un tādu neredzētu kleiti kā princesei. Bet, kur tādas ņemt?

"Pag, pag!" princis iesaucās, "es ar savu kurpi un cepuri nezinot nozagšu pa nakti princesei kurpes un kleiti. No rīta parādīšu sievas tēvam un tad tūlīt atnesīšu tāpat nemanot kurpes un kleiti atpakaļ. Sievas tēvs no tam nekā nemanīs."

Viss izdodas labi. Ķēniņš, brūtgāns, no prieka nezin ko atmaksāt princim. Bet princis vairāk neko nevēlas, kā ķēniņa māsu. Un nu bija diveišu kāzas vienā pašā dienā. Tata dzīvoja, ka dzīvoja - kāzas vēl daudz, daudz gadus daudzināja.