Četri brīnuma amatnieki.

3. A. 653. Skolniece A. Oše no Līdeka Lubānas Briežudārzā.

Vienam tēvam bijuši četri dēli, un tēvs aizsūtījis tos pasaulē laimi meklēt. Visi četri gājuši līdz krustcelēm kopā, tad izšķīrušies un norunājuši atkal pēc četriem gadiem tai pašā vietā satikties.

Pagājuši četri gadi un atkal visi dēli sanākuši kopā. Tēvs gribējis zināt, par ko katrs dēls izmācījies. Viens dēls teicis: "Es esmu pētnieks."

Otrs sacījis: "Es esmu kārtīgs zaglis."

Trešais: "Es mednieks."

Bet ceturtais teicis: "Es labākais skroderis."

Tēvs gribējis savu dēlu mākslu izmēģināt. Viņš teicis pētniekam: "Pie manas mājas ir liels koks. Kokā sēd liels ērglis un perē. Tu izpēti, cik olu ērglis perē." Pētnieks arī izpētījis un teicis: "Četras."

Tēvs pavēlējis zaglim olas nonest, tā ka ērglis nemaz nejūt. Zaglis arī nonesis. Tēvs uzlicis olas uz katra galda stūŗa un pavēlējis medniekam olas sašaut, tā ka lode neaizķeŗ mazos ērglēnus, kuŗi jau olās bijuši attīstijušies. Mednieks sašāvis. Tagad tēvs licis skroderim olas sašūt un tas arī sašuvis, un zaglis atkal olas uznesis atpakaļ.

Tagad visi četri dēli gājuši kopā laimi meklēt. Gājuši, gājuši - nonākuši pie kādas pils, kur pašreiz bijušas viesības. Ķēniņam bijusi nozagta meita un viņš sapulcinājis visus valsts iedzīvotājus un licis meitu meklēt. Kuŗš meitu atradīšot, tam došot to par sievu un pusi no ķēniņa valsts. Arī četri tēva dēli tikuši uzņemti kā viesi. Brāļi griezušies pie ķēniņa sacīdami: "Augstais ķēniņ, mēs jūsu princesi dabūsim."

Ķēniņš par to bijis ļoti priecīgs un sūtījis meklēt. Dēli gājuši, gājuši par trejdeviņiem kalniem un trejdeviņām lejām. Pētnieks izpētījis, ka ķēniņa meita guļot jūŗas dibenā, milzis viņu apsargājot.

Tagad viņi sēdušies kuģī un braukuši turp. Zaglis nolīdis jūŗas dibenā un nozadzis princesi, milzim neredzot, uznesis uz kuģa un viņi laimīgi braukuši mājā. Bet milzis drīz pamanījis lielo zādzību, dzinies tiem pakaļ un panācis ar'. Nu cēlusies liela kauja, kur beidzot milzis ticis uzvārēts, bet krītot sadauzījis gabalos lielo kuģi. Skroderis uz ātru roku sašuvis kuģi un tā viņi laimīgi pārbraukuši mājās.

Ķēniņš prasījis pētniekam: "Ko tu darīji?"

Pētnieks atbildējis: "Es izpētīju, kur atrodas princese."

Pēc tam viņš prasījis zaglim: "Ko tu izdarīji?"

"Es princesi nozagu."

"Un tu medniek?"

"Es visvairāk cīnījos ar milzi."

"Bet tu skroder?"

"Es visus izglābu, es sašuvu kuģi."

Ķēniņš, to dzirdēdams, nedeva meitu nevienam, bet pusi no savas valsts atdeva par visiem četriem. Brāļi ņēma sev sievas un dzīvo laimīgi vēl šodien.