Čūsku ķēniņa kronis.

17. A. 672 Skolnieks A. Aviņš, no 81 gadu vecas A. Podiņas Salenieku pag.

Salenieku pagastā atrodas Plikais purvs, kur senāk ļoti daudz čūsku bijis: īsta siena kaudze bijusi, ja čūskas sametušās ap savu ķēniņu. Šim čūsku ķēniņam aizvien redzēts skaists kronis galvā. Kroni neviens nedrīkstējis aizskart, bet ja kāds aizskāris, tad tam čūskas dzinušās pakaļ.

Reiz čūsku kaudzei gaŗām jājis viens stalts kungs, vārdā Plikais. Jādams tas norāvis čūsku ķēniņam skaisto kroni un laimīgs pārjājis mājās. Par izdevušos ķērienu viņš bijis ļoti laimīgs. Glaudījis savu zirgu, bet glaudot no astes izlīdusi viena čūska, kas sakodusi tā roku. Drīz pēc tam sakostais kungs nomiris. Plikais mirdams teicis : "Šī pils ir stipra: un tās ļaudis stipri un droši, kā pat čūsku ķēniņam kroni spēj atjemt, bet nāks laiks, kad šī pils sabruks un viņas vietā būs tikai purvs."

Plikā vārdi piepildījušies, un ļaudis purvu nosaukuši par Plikā purvu.