Dieva spēks, zivs padoms.

9. A. 675. Skolnieks A. Sapats no 64. g. vecas Liepiņas Nicā.

Pie viena saimnieka bija bārenīte par cūkgani. Katru sestdienu saimniece viņai lika pirti kurināt. Reiz viņa atkal kurināja pirti, bet pa to laiku nevarēja cūkas noganīt. Kad pirti bija izkurinājusi, tad sāka nest ūdeni no dīķa. Nesot ūdeni, viņa iesmēla mazu zivtiņu. Zivtiņa viņu lūdzās, lai palaižot vaļa. Gan viņa citā reizē līdzēšot, lai uzsaucot tikai: "Zivi spēks un Dieva palīgs!"

Tikko viņa bija ielaidusi zivi dīķī; tūliņ izsaucās: "Zivs spēks un Dieva palīgs, lai pirts ir pila ar ūdeni!"

Kad pirts bija gatava, tad visi gāja tur mazgāties. Pēc mazgāšanās visi atkal aizgāja gulēt.

Otrā rītā saimniece lika, lai bārenīte izvāra brokastis. Bārenīte tikai uzsauca: "Zivs spēks un Dieva palīgs, lai putra būtu gatava un grāpis uz galda uzceltos, bet lai neļautu nevienam ēst, kā tik man pašai!"

Viena mātes meita ieraugusi, ka putra gatava, tūliņ sauca otru māsu: "Māsa, nāc, iesim ēst!"

Nu piegāja viena, bet pavāre iesitās tai pa pieri. Piegāja otra - atkal tāpat. Tad piegāja bārenīte un teica: "Dodiet šur, es jums ieliešu."

Tad bārenīte paņēma pavāri un ielēja māsām putru skutulā. Pēc brokastis bārenīte atkal izdzina savas cūkas ganos. Tā ganīdama, viņa ielaida cūkas labībā. Saimniece, to redzēdama, paņēmusi žagarus, gāja viņu sukāt, bet cūkgans atkal uzsauca: "Zivs spēks un Dieva palīgs, kaut tevi suņi saplēstu."

Nu saskrēja visi ciema suņi un saplēsa? saimnieci gabalu gabalos. Pēc tam viņa tāpat atkal izsauca: "Zivs spēks un Dieva palīgs, kaut visi suņi būtu projām."

Tūliņ nozuda arī visi suņi, un cūkgans pārdzina cūkas mājās. Pēc tam otrā rītā puisis brauca mežā pēc malkas, bet bārenīte to redzēdama teica: "Dodiet man tos citus, es iešu malkas pārvest, bet jūs palieciet še manas -cūkas ganīt!"

Nu cūkgane nobrauca uz mežu un sauca: "Zivs spēks un Dieva palīgs, kaut piecdesmit vezumi piekrautos un cits cita galā nāktu mājā."

Tā arī viss notika. Saimnieces meitas nu lika viņai zarus ievest ko krāsni kurināt. Bārenīte arī paklausa un uzsauca: "Zivs spēks un Dieva palīgs, ka visi zari sadegtu."

Tūliņ arī izcēlās liela uguns un nodega visa māja.