Īkšķītis.

13. A. 700. R. R u l l i s n o A. R u l l e s C i e c e r ē.

Reiz dzīvojis vecs vīrs un sieva. Viņiem nebijis neviena dēla. Reiz, kad vīrs uz lauka strādājis, sieva vārījusi biezputru un bēdājusies: "Kaut jel būtu man kāds bērns."

Līdz ko sieva izteikusi šos vārdus, ka atskanējis balss. Sieva izbrīnējusies jautā: "Kas te runā?"

"Tavs dēls," atbild atkal.

Sieva jautā: "Kur tu esi?"

"Grāpī."

Patiesi. Kad sieva ņēma biezputru ārā no grāpja, viņa tur atrada mazu bērnu īkšķa lielumā. Viņa īkšķītim jautājusi: "Kā tu varēsi manam vīram aiznest ēst?"

Bet viņš atbildējis : "Gan jau varēšu," un nesis projām. Aiznesis, viņš jautā tēvam, lai laiž paecēt. Tēvs gan negribējis laist, bet kad viņš apsolās, ka varēs paecēt, tad laiž arī. Īkšķītis ietupjas zirgam ausī un ecē. Bet gaŗām brauc lielskungs, viņš brīnās, kā zirgs viens pats tā var iet. Tādēļ tūliņ klāt pie vecā vīra un nu prasa, 1ai pārdodot viņam zirgu, ka tas tik labi viens pats iet. Bet vīrs atbildēja: "Tur jau ir mans dēls."

"Kur tad viņš ir?"

"Zirgam ausī."

Nu lai tad pārdod viņam dēlu. Dēlu vīrs gan negrib pārdot, bet kad sola daudz naudas un arī tad vēl negrib pārdot, tad Īkšķītis pasaka klusu tēvam: "Pārdod, pārdod."

Tā arī tēvs pārdevis viņu par lielu maksu. Kungs uzsēdinājis Īkšķīti blakus kučierim uz bukas un braucis uz mājām. Bet ceļā Īkšķītis sacījis uz kungu: "Es gribu mīzt."

Kungs laidis arī, lai iet krūmos, bet Īkšķītis palīdis zem sēnītes un nenācis vairs atpakaļ. Kungs izgaidījies, izgaidījies, bet velti - braucis tukšā mājās.

Bet pēc kāda laika Īkšķīti ar visu sēni apēdusi govs. Vakarā, kad lopi pārdzīti mājās, meita slaukusi viņu un sacījusi: "Rieti, rieti, gosniņa."

Bet Īkšķītis vēderā rupjā balsī arī sacījis: "Rieti, rieti, gosniņa."

Meita sabaidījusies skrej saimniekam stāstīt, ka govs jānokauj, jo viņa lamājoties. Saimnieks arī viņu nokāvis, bet zarnas atdevis nabagam. Šis ielicis viņas kulē un nesis uz māju, bet Īkšķītis sāk atkal runāt: "Ubag, ubag , kur tu mani nesīsi. "

Nabags sabaidās un met savu kuli ar visām zarnām grāvī. Nu Īkšķītis izlien no zarnām un kules ārā un pārnāk atpakaļ mājās.

Tēvam nu ir nauda un arī dēls.