Sapnis.

12. A. 725. 502. 461. K. T a r z i e r i s D r u v i e n ā, B r ī v z e m n i e k a k r. LP, VI, 927 (137,3 ).

Puikam nomiruši tēvs un māte. Gājis pie saimnieka cūku ganīt. Rītā saimnieks šam prasījis, lai stāstus, vai kādu sapini redzējis. Šis teicies redzējis gan, bet nestāstījis. Saimnieks dusmās vedis uz mežu kārt. Tur satikuši kungu. Tas vaicās, kur vedīšus. Šis izskaidro, kā un kāpēc. Kungs vaicā: nu, vai nevarus tā puikas pārdot. Jā! Nopircis par sieku naudas. Rītā atkal prasījis, lai stāstus, vai kādu sapini redzējis.

"Redzēju gan, bet nestāstīšu, ko!"

Nu kungs ved šo uz jūŗu slīcināt. Saticis ķēniņu, un tas, dabūjis zināt, kas un kāpēc, nopircis šo par sieku naudas ar kaudzi. Bet ķēniņš bijis jauns un bijis iemīlējis viena pagānu ķēniņa meitu. Puika noredzējis, kā šam iešot. Ritā ķēniņš prasījis, lai sakot, vai kādu sapini; redzējis. Šis teicies redzējis gan, bet nestāstīšus. Nu, kad šis redzējis sakās un nestāsta - liek šo cietumā. Ķēniņš aizbrauc uz to pagānu zemi, tās meitas jau nu gribēdams dabūt. Bet nu puika izstāstījis to sapini ķēniņa māsai un tā nu sāk noskumt. Bet nu šis saka, lai izmeklē no pulka vēl 5 tādu, kas tāpat izskatās, kā šis. Dabūj. Nu šis aiziet un dabūj no viena burva tādu drēbu, ka, kad tās apvelk, šā nevar redzēt, un tādas ādas, ar ko var aizbraukt, kur grib. Sakāp visi 6 uz tās ādas un aizbrauc uz to pagānu ķēniņa pilsētu. Satiek savu ķēniņu staigājot pa ielu un bēdājoties. Vaicā, kas šam. Teicis šam jādabūjot tādas kurpes, kā tai pagānu ķēniņa meitai būšote, citādi būšus gals. Puika teicis, ko šis tāpēc bēdājas, lai eimus tik gulēt, gan šis kurpes dabūšus. Labi. Bet puika gājis neredzams apģērbies tur, kur 12 kurpnieki pagānu ķēniņa meitai kurpes šuvuši. Kā šie pašuvuši to kurpi, tā šis to noņēmis un pasitis padusē, kamēr šie pīpējuši. Izpīpējušies, meklē, kur kurpe - nav! Stīvējās, stīvējās - beigās citi saka: "Nu, kad būtu pataisīta, tad jau būtu!"

Taisa no paliekām atkal otru. Tā gatava, bijusi vēl skaistāka kā pirmā, citādi tāda pati. Puika uzlicis pirmo uz gaida un paņēmis to otru. Aiznesis, iedevis ķēniņam un teicis: bet lai papriekšu vien nerādus, tad viņa varote citu uzlikt! Šis aizgājis, pagānu ķēniņa meita uzlikusi savu kurpi, šis daliek savu, šam vēl drusku skaistāka.

Bet nu liek ķēniņa meita šam atkal, rītu pat, atnest tādu apģērbu, kā šai esote. Šis bēdājies, bet puika teicies izgādāt, lai tik eimus vien gulēt. Apģērbies neredzams un iegājis tur, kur šai to apģērbu šuvušas 12 šuvējas. Kā šās pataisījušas, šis atkal noņēmis un pasitis padusē. Šās atkal ķīvējās un meklēj, kur palicis. Beigās citas saka: "Nu, kad jau būtu pataisīts, tad jau tepat būtu!"

Ņēmušas, pataisījušas no tiem atliekiem otru apģērbu, tādu pašu un vēl skaistāku. Puika atkal pārmijis un, skaistāko aiznesis ķēniņam, teicis : lai papriekš vien nerādus, tad viņa varote citu uzlikt. Ķēniņš: aizgājis, pagānu ķēniņa meita teikusi : nu, lai nu liekus šis pirmais uz galda! Šis: nu mājas saimnīcei tak arvienu pirmajai esot jārāda! Labi, liks arī. Bet nu šis uzliek un saka: "Man jau vēl skaistāks!"

Nu šī liek, lai rītā dabūjis tādas pogas kā šai būšote! Puika atkal izgādājis to pogu un šam bijusi tāda pati. Nu ķēniņa meita gan teikusi: šam laikam esot slepens palīgs. Bet viņa domājusi, ka no šās cilvēkiem. Šis teicis, ka neesot. Tad likusi: nu, bet nu rītā lai dabūjus tādas pašas bārdas, kādas šī dabūšote, ja tādas dabūšus, tad precēšoties. Šis nu bēdājas: "Kur nu tādu lai ņem?"

Saticis puiku. Tas vaicājis : kas nu šam? Šis stāstījis. Puika teicis: lai tik eimus vien gulēt, gan šis dabūšus. Apģērbies ar neredžu drēbēm un gājis pagānu ķēniņa meitai līdzi. Šī aizgājusi pie vienas jūŗas, iekāpusi laiviņā un braukusi pāri. Šis ar līdzi. Pārbraukuši, iegājuši vienā alā un šis pakaļ. Tur vienā istabiņā uz mūriņa pie krāsns sēdējis vecītis un ķēniņa meita tam izplūkusi bārdu. Šī gan plūkusi pa vienai spalviņai vien, bet šis kā kritis, tā izrāvis lielu kumšķi. Vecs aizkliedzies: nu, ka šī tik daudz plūcote, tad vaira nemaz nedošus!

Aizbraukuši atpakaļ. Rītā sakote šī ķēniņam: lai pirmais rādus! Šis teicis: nu, mājeniecei tak pirmajai nākaties. Šī rāda to sirmo bārdu. Šis parādījis: ā! šam vēl vairāk. Nu saprecējušies un nākuši uz jaunā ķēniņa valsti atpakaļ. Puikam atlaiduši cietumu un nu visi dzīvojuši zaļi.

P i e z ī m e. Citi saka kurpes vietā tik apavi, un atkal kurpnieku un šuvēju vietā tik vīrus un sievas, un pogas vietā kniepi, citi zelta bumbu, ābolu lodi, zirni. K. Tarzieris.