Labi meli.

6. A.852. Antonija Slesarova Tukumā. Folkloras krātuvē.

Reiz vienam tēvam bijuši trīs dēli. Vienu dienu visi trīs aizgājuši mežā malku cirst. Bijuši krietni nosaluši, saraudzījuši žagarus un gribējuši iekurt uguni, lai sasildītos, bet nevienam nav bijis nekādu uguns lietu līdz. Te meža malā ieraudzījuši uguni spīdam. Visi trīs nogudrojuši, ka jāiet uguns palūgt.

Vecākais dēls gājis, gājis un atradis vienu veci pie ugunskura sēžam. Šis nu uzprasījis, lai iedodot uguni. Bet vecis saka, ka ātrāk uguni nedošot, kamēr izstāstīšot tam kādu melu stāstu. Ja nevarēšot pateikt, tad izgriezīšot no muguras viņam trīs rindas ādas. Vecākais brālis pagalam nobijies un aizbildinājies, ka neesot jau nekāds liels pasaku stāstītājs un neprotot šim nekā pastāstīt. Ka neprot, neprot. Vecis izgriezis tam trīs sloksnes ādas no muguras un palaidis to. Vecākais brālis nu atnācis bez uguns un ar izgrieztu muguru.

Gājis vidējais brālis un arī tas atnācis ar izgrieztu muguru un bez uguns.

Nu nosprieduši, ka jāiet ir jaunākam brālim pēc uguns. Šis nu ir arī ar mieru un aiziet pie veča. Vecis prasa, lai šim labi krietni samelojot, tad dabūšot uguni. Jaunākais nu sācis tad melot. Reiz viņa tēvs sūtījis uz tīrumu art. Šis aris, aris, kamēr sacēlusies liela vētra un uznācis briesmīgs lietus. Gudrojis, kur varētu paglābties. Te redzējis vagas vidū lielu ozolu ar cauru vidu. Piesējis savu ķēvi pie saknes un pats ielīdis ozolā. Bet te pamanījis, ka ozols, par to laiku, kamēr lietus pārstājis, aizaudzis. Šis nu prātojis, kā tikt laukā. Atminējis, ka mājās ir viņa tēva dotais cirītis. Mudīgi aizskrējis uz mājām un izcirties no ozola un tā laimīgi ticis ārā. Te notikusi nelaime. Ķēve paklupusi aiz vienas peļķes un pārtrūkusi vidū pušu. Šis paņēmis mietu, izbāzis ķēvei cauri, sastūmis abas daļas kopā un ķēve bijusi atkal vesela. Netālu no mājām miets sācis augt nu izaudzis līdz pašām debesim. Viņš sadomājis uzrāpties uz debesim. Kamēr rāpies, tamēr apakšējais gals sācis pūt nost un nu nekādi nevar tikt zemē. Atminējies, ka tēvam mājās lini. Pārskrējis mājās, novijis striķi un laimīgi nolaidies zemē.

Vecis ļoti priecājies par jauko melošanu un iedevis stāstītājam uguni. Šis pārgājis pie vecākiem brāļiem un nu dabūjuši krietni sasildīties.