Ķēniņa mīļā meita.

4. A. 923. J. Henniņš no A. Krūmalta 1885. g. Sasmakā.

Vienam tēvam bija trīs meitās. Kad viņam bija jāiet uz kaŗu,tad viņš domāja, kur lai liek tās meitas. Tāpēc viņš lika jūŗas dibinā uztaisīt glāžu pili, katrai meitei iedeva vienu putniņu un puķi līdz. Tiklīdz kāds viņas apsmies, tad tie putniņi vairs nedziedās un puķes neziedēs. Tad brauca par jūru kuģis, tai bija viena veca vecene iekšā, tā gāja uz glāžu pili un lūdzās nakts māju, lai laiž iekšā namā sasildīties. Kad tā izģērbās, tad viņa palika par smuku puisi. Šis gāja pirmo nakti pie vecākās meitas gulēt, bet tad putniņš vairs nedziedāja un puķe vairs neziedēja, tāpēc, ka viņš tās bija piesmējis. Otrā naktī gāja pie vidējās gulēt un tāpat notika kā ar vecāko. Bet kad viņš trešo nakti gāja pie jaunākās gulēt, tā vēl šuva. Viņa bija ielikusi gultai skalu dubenu un līdz tas likās gultā, tad tas izkrita cauri un iegāzās jūrā.

Viņš ņēma to meitu līdz vīnuzī, bet par nakti viņa izlaida visu vīnu un aizbēga uz savu pili atpakaļ. Otrreiz viņš ņēma to par dāŗznieci līdz, uztaisīja valgus pie ābeles un pieteica citiem ļaudim, kad dzird bļaujam, lai neiet glābt, jo viņš gribēja tai atspītēt. Bet tā meita, lēkdama no ābeles, ierāva viņu pašu valgos un ar rīkstēm nograizīja, tā ka āda pušu gāja. Bet uz viņa bļaušanu neviens nenāca palīgā; jo pats tā bija pieteicis. Viņš no tam palika ļoti slims un tā meita atkal pati gāja par dakteri viņu ārstēt. Viņa lika karstu pirti izkurināt, samaisīja zaļās ziepes ar smalkiem glāzes gabaliem un apsmērēja viņu tur. Tad nāca ārā un uzrakstīja uz durvim un uz stendeŗiem : "Tas par to, ka tu manas abas māsas apsmēji."

Tad viņš to apņēma par sievu. Vakarā viņš rakstīja pie galda un teica, lai viņa iet gulēt, bet tā satina lelli un ielika gultā. Tad viņa atnesa cūkas pūsli, pielietu ar asenim un piesēja to lellei pie kakla, bet pati notupās pie gultas gala, gribēdama redzēt, kas notiks. Vīrs nu lēca no krēsla augšā, paķēra zobenu un cirta sievai par kaklu. Bet pārcirstais pūslis piepildīja visu gultu ar asenim. Sieva uzlēca no gultas gala, uzrāpās uz mugurs un sauca ļaudis, lai nāk slepkavu sasiet. Viņu aizveda tad uz cietuma.