Laupītājs par precinieku.

l. A. 955. A. H. Skujiņa, Andrs Ziemelis, no 67 gadi vecas Annas Rudzītes Smiltenē.

Melderis bīš varēn bagāts un šim bīsi viena pati meita vārdā Annīna. Meldera Annīnai bīš brūgānc un šim pašā ceļmalā, meža vidū, bīsi sava māja. Brūgānc viemēr aicināš Annīnu, lei tak atnākot uz šā māju ar kādu reizi pasērsties. Bet Annīna vilcināsies un negāsi. Reiz nu akal brūgānc atnācis pie Annīnas uz dzirnavām un aicināš pie sevis. Bet Annīna šā tā izlocīsies un pēdīgi sacīsi ne nu jā, ne nē. Bet nu reiz Annīna sadomāsi, ka jāaiziet būtu, un ņēmusi ar un aizgājsi. Šī nu iegāsi mājīnā un redzēsi, ka tur nav nevienas pašas dzīvībīnas. Pagalmā pie ķēdes bīš piesiets sunc un, ka Annīna iegāsi istabā, ta tur bīš būrī papagailis un tas tā vie kliedzis : "Droši, droši, ne tik droši! Droši droši, ne tik droši!"

Annīna nekā dau nevērosi un izstaigāsi visas istabas. Bet ka nu šī akal nākusi laukā, ta dzirdēsi jezdu (troksni). Div vīrieši veduši sievieti uz mājīnas pusi un šī bailīgi kliegusi. Annīna pabēgusies aiz durim un gaidīsi, kas te tālāku notiksies. Vīrieši dastiepuši sievieti pie mājīnas un rāvuši iekšā. Nu Annīna redzēsi, ka tā sieviete ir šās pašas tēva māsa, kas ar bīsi bagāta, vienc vīriets ir šās pašas brūgānc un otra gan Annīna nepazinusi. Sieviete pieķērusies ar nagim pie duru stenderes un neļāvusies ievesties mājīnā. Nu Annīnas brūgānc ķēris dūci un ar to nocirtis sievietei nagus, kur šī pie durim turēsies, un vienc pirsts ar gredzenu nokritis Annīnai taisni pie kājām.

Annīna paķērusi nocirsto pirstu un ietinusi savā šņudaukā. Ta viņa skrēsi uz māju. Pa tam abi slepkavas iestiepuši Annīnas tēva māsu iekšā, nokāvuši un aplaupīši.

Kā un Annīna aizskrēsi mājā, tā stāstīsi tēvam, kas par lietu.

Pēc kāda luga Annīnas brūgānc akal atnācis uz dzirnavām un aicināš šo pie sevis. Bet nu melderis saaicināš cilvēkus, licis Annīnas brūgānu sasiet un nodevis tiesai. Gan šis liedzies, liedzies, bet ka šim parādīši nocirsto pirstu ar visu gredzenu, ta liegšanās ar nekā vais nelīdzēsi.

Tā nu dabūš tos slepkauvniekus rokā un ta notiesāši. Šie bīši dau cilvēku nokāvuši un aplaupīši un no tam vie uztikuši. Būtu viņi toreiz Annīnu satrāpīši, ta šī ar vis neizietu sveikā.