Sods par skaišanos.

16. A. 1000. 1002. 1006. 1012. 1120. F. T. J a u n p i l ī, A. B i l e n š t e i n a k r. LP, VI 435. 38.

Vienam trīs dēli bijuši: divi gudri, trešais Plānprātiņš. Vecākais dēls salīdzis pie velna kalpot: velna ķēvi ēdināt, bet nevarējis paēdināt. Ik uzkāpis uz bēniņģa, piekratījis režģus ar sienu, ik ķēve viens, divi aprijusi. Velns izgriezis divi slejas vecākam brālim no muguras un pārtriecis mājā. - Viņi bijuši tā nolīguši: kuŗš pirmais dusmosies, vai nevarēs daramo darbu veikt, tam slejas no muguras ārā.

Nu gājis otrs dēls, tam tāpat klājies. Beidzot gājis Plānprātiņš. Bet tas nokalis 4 stīpas un ķīļus. Kā nu ķēve rijusi, tā šis uzdzinis jau vienu stīpu ķēvei uz vēderu un aizdzinis ķīli gaŗām; kā rijusi vēl, dzinis otru stīpu. Ķēve redzēdama - joki nav nerijusi vairs.

Bet nu velns licis ar dārgiem zirgiem malkā braukt. Plānprātiņš aizbraucis, bet saticis ormani ar vājiem, vājiem zirgiem un izmainījis velna labos zirgus ar ormaņa vājajiem. To darījis, lai velnu sadusminātu. Bet velns nocieties un nu licis aizjūgt to zirgu, kas pirmais virsū paskatīšoties - viņam esot jābrauc krustībās. Labi, aizgājis uz stalli - kumeļš paskatījies pirmais virsū. Jūdzis to pašu un kad tad laidis vaļā - aizbraucis ar velnu gan pa mežu galiem, gan pa gaisu kā vējš. Nu licis vēršus ganīt; bet Plānprātiņš aizdzinis vēršus uz pilsētu un pārdevis. Tad velns gājis uz kāzām un noteicis Plānprātiņam, lai ievērojot labi: tik līdz gailis pusnaktī pirmo reizi iedziedoties, tad lai pametot viņam ar acim, ka laiks mājā steigties. Labi, Plānprātiņš izrāvis velna aitām un govim acis un pusnaktī, tikko gailis iedziedājies, metis ar tām acim velnam, lai steidzoties mājā, gailis jau dziedājis !

Nu velns nevarējis vairs apnesties ar Plānprātiņu, visus lopus apmaitājis.

Rītā licis savus bērnus mazgāt; bet šis, kuŗu nomazgājis uzdūris mietā, lai neaizmūkot.

Beidzot velns paņēmis naudu, sievu un bēdzis uz ezeru; bet Plānprātiņš klusām uzsēdies velnam uz asti un aizbraucis uz ezeru līdz. Ezera malā velns gulējis ar sievu, bet Plānprātiņš iegrūdis sievu ezerā u.t.t. - Beigums līdzīgs citiem variantiem.

P i e z ī m e. R. Vulfs, Ūziņos uzrakstījis šā.

Velns licis papriekšu dēliem lopus ganīt un solījis siltu brokastu iznest; bet nenesis - iznesis ūdens krūzi lai dzeŗot. Vecākie dēli dusmās atteikušies: Kā varam dzert kad neesam ēduši?" Velns tiem izgriezis sloksnes; bet muļķītis nokavis vērsi izvārījis un paēdis. Velns nesis ūdens krūzi - viņš dzēris un teicis, ka labi paēdis - nokāvis viņa aunu. Ķēvei solījis stīpu dzīt uz kuņģa. L. P.