Caurā cepurē beŗ naudu.

5. A. 1045. 1130. 1653. S k o l n i e c e L. A i z p u r v e L u b ā n ā.

Reiz dzīvojis viens nabadzīgs vīrs, kam bijuši trīs dēli. Tēvs mirdams vecākam dēlam atstājis dzirnaviņas, vidējam lāpstiņu, ar kuŗu miltus sijā un jaunākam lūku kūlīti. Tā visi trīs brāļi gājuši laimi meklēt. Jaunākais dēls gājis, gājis un nonācis līdz ezeram. Tur tas atsēdies uz akmeņa un sācis plēst lūku kūlīti. Te izlīdis velns. Velns jautājis: "Ko tur dari?"

"Raušu ezeru ciet," atbildējis jaunākais dēls.

Tūdaļ velns sācis gaužam lūgties, teikdams : "Nerauj vis ezeru ciet, kur tad es palikšu?"

Bet šis i nedomās par miera līgšanu, kamēr velns nebijis vienu cepuri naudas apsolījis. Tā velns nozudis meklēt naudu. Pa to laiku jaunākais dēls izdūris cepurei robu un izracis dobi. Drīz arī velns klāt ar visu naudu. Bēris, bēris, bet cepure kā nepildās, tā nepildās. Dēls redzēdams, ka dobe pilna naudas, atlaidis velnu. Drīz vien velns nozudis, bet jaunākais dēls palicis ļoti bagāts.

Arī vidējais dēls palicis drīz bagāts, jo, iedams pa mājām un sijādams miltus, daudz nopelnījis.

Vecākais dēls nonācis vienā lielā mežā, kur ieraudzījis vienu mājiņu. Iegājis mājiņā, tas neatradis neviena cilvēka, uzkāpis tur uz krāsns un iesnaudies. Drīz pēc tam to uztraucējuši no miega trīs laupītāji, kas gājuši mājiņā izdalīt sazagtu naudu. Viens laupītājs nu bijis akls. Naudu dalot, divi redzīgie gribējuši aklajam mazāk dot un sev vairāk iebāzt kabatā, bet! aklais teicis: "Nemāniet, Dieviņš redzēs!"

Vecākais dēls nu sācis griezt savas dzirnaviņas, bet aklais domājis, ka pats Dievs baŗoties, un teicis : "Daliet pareizi, Dieviņš jau baŗas!"

Tā nu tie divi redzīgie laupītāji dalījuši arī kādu laiciņu pareizi naudu, bet jau drīz vien sākuši atkal aklo mānīt. Aklais teicis: "Ņemāniet, Dieviņš redzēs!" Vecākais brālis sācis atkal malt, bet par kādu laiciņu aklais tāpat iesaucies: "Nemāniet, Dieviņš redzēs!"

Te nu vecākais dēls sviedis dzirnaviņas uz galda un laupītāji izbijušies un sākuši bēgt, pie kam atstājuši visu naudu. Tā nu arī vecākais dēls palicis bagāts.