Acu liešana.

6. A. 1135. J. E z e r s n o Ķ e ļ m e ŗ u Ž a ņ a G r a m z d ā. Jkr. V, l896., 38, 10. LP, VII, I, 248, 4.

Kalps kurinājis krāsni. Ienāk velns un prasa: "Ko tu te dari?" "Vāru acu zāles!" atbild kalps. "Ielej arī acu zāles acīs!" pavēl velns. "Ja tu ienesīsi tādu bluķi, ko knapi vari celt, tad to darīšu!" atsaka kalps. Velns, bluķi ienesis, prasa: "Kā tevi sauc?" "Es pats!" atbild kalps. Viņš uzsien velnu augšpēdu uz bluķa un ielej tam alvu acīs. Velns bļauj, ka rija trīc. Saskrien citi velni: "Kas tev to darīja?" "Es pats!" atbild velns. "Tad vari gulēt!" atteic velni un aiziet.

P i e z ī m e. Gluži tāpat uzrakstījis P. Bērziņš Nītaurē. D. L. etn. p. l892. Tikai tur teikts, ka kliedzējam pats elles valdnieks ar citiem kalpiem prasījuši, kas kaitot. L. P.