Acu liešana.

12. A. 1135. K. Z ī v e r t s S t e n d ē. T. D z i n t a r k a l n a k r ā j u m ā.

Senos laikos, kad Dievs vēl staigājis pa pasauli apkārt un velni mājojuši ļaužu rijās, bijusi pavisam citāda dzīve nekā mūsu dienās.

Tā arī reiz vienam saimniekam velni ieviesušies rijā. Viņš apsolījis tam daudz naudas, kas apņemtos velnus no rijas izdzīt. To dabūjis zināt kāds dūšīgs puisis kaimiņu novadā un apsolījies to izdarīt. Vienu dienu viņš atnācis pie saimnieka, izstāstījis tam savu nodomu un prasījis par to vienu sieku zelta naudas, gabalu alvas, vienu garu virvi un mazu katliņu. Saimnieks bijis ar mieru, devis puisim sieku zelta naudas un citas prasītās lietas, lai tikai izdzenot velnus no rijas.

Puisis nu nopinis lielu četrkantīgu kurvi ar vāku, paņēmis arī citas pieprasītās lietas un aizgājis uz piedarbu. Piedarba klona vidū viņš sakūris uguni un sācis katlā kausēt alvu. Te uzreiz izskrien no rijas viens velns un prasa, ko viņš te darot.

"Jaunas acis leju," puisis atbild.

"Cik tālu ar tām jaunajām acim var redzēt?" velns atkal jautā.

"Vispār pasauli," atbild puisis.

Velnam tas ļoti pa prātam un viņš jautā tālāk: "Vai nevari arī man izliet jaunas acis?"

"Kālab nē?" puisis atbild; "bet tikai lētāk par pūru zelta es neleju."

Velns ir ar mieru, atnes puisim pūru zelta un vēl uzprasa: "Bet kas tev vārdā?"

"Pats," puisis atbild.

Nu puisis liek velnam iegulties kurvī un nostellēt acis taisni pret tiem caurumiņiem, kas ietaisīti kurvja vākā. Tad viņš aiztaisa vāku cieti un aizsien kurvi ar virvi. Līdz ko alva bijusi izkususi, puisis paķēris katliņu, spēris pa caurumiem velnam acīs un mucis pats ar naudas maisu projām. Velns lielās sāpēs sāk spārdīties un nejauki bļaut. Nu saskrien citi velni, atsvabina šo no kurvja un prasa, kas viņam kaitot?

Šis nekā nevar izstāstīt un tikai kliedz: "Acis pagalam, acis pagalam!"

Velni prasa cits aiz cita: "Kas darīja? Kas darīja?"