Velns mācās spēlēt.

6. A. 1159. A. M a k a r e n o L. B i t e s A l ū k s n ē. J. A. J a n s o n a k r.

Reiz velns saderējis zemnieku uz 25 gadiem. Tā zemniekam nu vajadzējis velnam 25 gadi kalpot. Zemnieks, negribēdams velnam tik ilgi kalpot, izdomājis, kā no velna vaļā tikt. Reiz velns atnāk un saka zemniekam : "Rīt tev man jāapgriež nagi."

Labi. Domāts darīts. Pienāk rītdiena, velns klāt. Bet zemnieks izgudroja spīles, kuŗās velna pirkstus varētu iespīlēt.

Velns arī padod rokas, bet zemnieks ātri ieliek pirkstus spīlēs. Velnam ļoti sāp un viņš kliedz, lai laiž vaļā. Zemnieks nelaiž, tik saka: "Ja tu mani liksi mierā, tad palaidīšu."

Velns arī apsolās. Bet zemnieks grib velnu labi izmocīt, paņem pātagu un dzen velnu uz ezeru. Tā kliegdams, brēkdams, velns beidza savu mūžu ezerā, bet gudrais zemnieks kļuva brīvs no velna.