Piemānītais padoma devējs.

2. A. 1585. V1. Pilipjonoks Asūnē.

Sen, senejūs laikūs, Peterburgā dzeivova nazkaids kungs, kam beja pazelteits uozis. Daguo laiks izbraukt (i)z dačys. Pi kunga bije pajimts skapskija Vaņka, dasavjārt sātys, baruot i mozguot uozi. Žīds Jankeļs pi kunga prasīja muojas vītas, bet kungs nagribjāja juo īlaist. Vaņka sacīja: "Man ar Jankeļi byus vjasjoļuok."

Tod kungs šīdu arī īlaidja. Kungs aizbruacja z dačys, jis izdjavja Vaņkam gruomotu, lai jī tū, kū vaidzjās, jam z gruomotys laukā. Nu raizis Vaņka ar Jankeļi dzeivova saticeigi. Vaņka cīš pasalaidja i suoka jimt z gruornotys tū, kū i navajaga. Pajimtū tavaru jis puordavova, i par tū naudu dzjāra brandivjaņi. Vaņka palyka par cīš lelu dzāruoju, dzjāra dīnu i nakti. Jankeļs palyka cīš sirdeigs z Vaņkys; i sacīja: "Vaņka, tu izgaissi!"

Uozi Vaņka i nadūmova mozguot, tys dzeivova pa sovai vaļai. Jankeļs sacīje Vaņkam: "Tu koč raizi pamozgoj tū uozi!"

Vaņka lomovuos i sacīje z Jankeļa: "Ej prūjom, a to as tevi nūsisšu."

Pēčuok Vaņka saprota, ka var byut slikti, byudams labi vīn girts (piedzēris), jis nūdūmova uozi nūvjast iz upi pamozguot. Uozi jis īgryudja upī, i da to tū damaudova, kamēr tys nūsleika. Nūsleikušū uozi Vaņka atņasja da sātai, nūplāsja jam uodu, i pakuora jū pi kunga ustobys. Jankeļs sacīje z Vaņkys: "Vaņka, kū tu padarēji?" Kai atbrauks kungs, tai tjev byus cīš slikti, pīmini munus vuordus! Tu, Vaņka dūd maņ pīcdesmit rubļu, as tevi gluobšu, a to tjav byus cītums."

Vaņka jam apsajāmja īdūt tūs pīcdesmit rubļu. Jankeļs sacīje: "Kai tu īsi da tīsys, tod as tevi pavuiceišu, kū runuot, i as ar ī ar tevi reizī nūīšu."

Par nazcik ielu laiku atbrauc kungs z dačys, nakti puorgulādams, jis pamanīje, ka uoža nava. Kungs vaicoj pi Vaņkys: "Kur tu lyki uozi; nūsyti, ci nūkavy?"

Vaņka puorsabeidīs sacīje: "As uozi kai mozgovu, jis i nūsleika."

Kungs cīš aizzasirdīje, i izdzyna Vaņku nu ustobys. Tod jis pasaucja policijis, sastatīje protakolu . Kai jau kunga lītā, dreiž vaidzjā īt z tīsys. Vaņka īdams da tīsys, īguo pi Jankeļa, kap jis jū pavuiceitu. Žīds Vaņku pīvuicīje : "Kai tīsness kū nibejs vaicuos, tod tu tikai pamūrdi: -- Buļu - buļu - buļu." Tīsnes&127;s Vaņku pasaucja, i vaicoj : "Nu kū tu tam uožam padarēji?"

Vaņka pīsapyutīs daguo da tīsneša, i nikuo narunova tik nūmūrminoj : "Buļu - buļu - buļu."

Tīsness vjāj pavaicova, Vaņka nikuo nascīje, stuovjā pīsapyutīs i mūrmynova. Tīsness radzjā, ka nikuo naizīs, i Vaņkam nikuo napīsprīdja. Jankeļs pajāmja Vaņku zam rūkys, i izvjadja uorā.

Jankeļs prasīja naudys, a Vaņka vys narunova, a tikai mūrmynova. Žīds tai vaicova, i tai, a Vaņka nikuo narunova. Jankeļs pamjatja Vaņku i nūguo. Tai Vaņka bije attaisnuots, i žydjaņam naudys naatdjavja.