Sieva bēg no muļķa vīra.

4. A. 1685. Skolniece M. Zariņa no E. Zariņas Ogresgala pag. J. A. Jansona kr.

Vienai mātei trīs dēli: divi gudri un trešais tāds plānprātiņš. Gudrie sievas ātri vien dabūjuši, bet pie muļķīša neviena meita par sievu nav gribējusi iet. Beidzot gudrie brāļi nozaguši kādu meitu no tālāka ciema muļķītim. Meita saukta Anna. Anna dzīvoja ar', kur jau Dievs vēlējis. Paraša toreiz ir bijusi sievas zagt. Ilgāku laiku dzīvojot, tā nomanījusi, ka šās vīrs ir plānprātiņš. Viņa nolēmusi bēgt. Cilvēki tos laikus dzīvojuši rijās un pa vasaru gulējuši uz rijas augšas. Lopi turēti pa nakti piedarbā. Uz rijas augšas varējuši tikt tik ar striķi. Kādu nakti Anna nodomājusi bēgt. Viņa likusi vīram, lai to nolaiž zemē un kad šī raustot striķi, lai velkot atkal augšā. Anna nolaista zemē, atraisījusies no striķa un savā vietā pie striķa piesējuse kazu. Lai kaza tik ātri nesāktu striķi raustīt, tad iedevusi tai maizi, ko iepriekš bija paņēmusi. Pēc tam sākusi pati bēgt. Kaza maizi apēdusi, un sākusi raustīties. Plānprātiņš vīrs domājis, ka raustītāja ir Anna un vilcis augšā. Uzvilcis un noguldījis to sev blakus. Gulstot kazu, iedamāto sievu, tas sataustījis ragus un saucis izbījies : "Mem, Annai ir ragi!"

Māte dēlu mierinājusi, sacīdama: "Kuš, kuš, dēliņ, visām jaunām sievām ir ragi!"

Dēls nomierinājies uz brīdi, bet tad saucis atkal: "Mem, mem, Annai ir spalvas!"

Māte dēlu mierinājusi atkal: "Kuš, kuš, dēliņ, visām sievām ir spalvas."

Pēc brīža dēls saucis, pavisam sabijies: "Mem, mem, Annai ir spiras!"

Nu māte ar palikusi domīga un cēlusies augšā raudzīt, kas ar Annu ir noticis. Aizdegusi skalu un ieraudzījusi kazu. Nu tik nopratuši, ka Anna aizbēgusi. Cēluši gudros brāļus arī un dzinušies Annai pakal. Anna jau bijusi krietni tālu aizbēgusi, bet bēgot bijusi nokususi un tā gudrie brāļi šai bijuši jau uz pēdām. Anna nogulusies zemē un sacēlusi kājas gaisā. Gudrie brāļi paskrējuši garām, bet plānprātiņš ieraudzījis kailos stilbus un saucis: "E! kur labi cibu koki!"

Gudrie tik atteikuši: "Lai nu stāv cibu koki, meklē tik Annu."

Muļķītis arī nodomājis, ka Anna labāka, kā cibu koki un gājis meklēt Annu. Tā Anna aizbēgusi.