Dievs soda nepaklausīgos.

26. Skotniece A. Cimemane Nīcā. K. Lielozola kr.

Bijis ziemas vakars. Trīs zemnieki braukuši pilsētā iepirkties. Viņiem bijis jābrauc cauri mežam. Gabaliņu pa mežu pabraukuši, viņi dzirdot dzeguzi kūkojam.

«Kur tādā aukstā ziemas laikā vēl dzeguze kūko?» Norunājuši, ka drošākam jāiet skatīties. Labi. Viens aiziet. Gabaliņu pagājis, viņš redzot kokā baltu vecīti.

«Ko tu ziemas laikā te kūko,» zemnieks prasījis.

«Nāc klāt, man ir kas jāsaka,» baltais vecītis saucis Zemnieks piegājis. Vecītis sācis stāstīt: «Ja tu apsolies nevienam neteikt, tad es tev ko pateikšu; bet ja tu pateiksi, tad tu nomirsi.»

Zemnieks arī apsolījies nevienam nekā neteikt. Tad vecītis tam pastāstījis: «Pēc diviem gadiem būs pasaules karš,» to teicis, vecītis pazudis. Zemnieka nenocieties un izstāstījis saviem draugiem, bet līdz pārnācis mājā, bijis jau nomiris. Pēc diviem gadiem arī izcēlies karš.