Velna un Dieva govis.

3. Skolnieks A. Mazjānis no 70 g. v. P. Mazjānes Jaunrones pag. Teikas par Dievu, 24, 32.

Agrākos laikos Velnam bijušas govis, bet Dievam nav bijis govju. Velnam par govju ganu bijusi dzilna. Dievs sen jau ilgojies pēc govim, bet nekad nav bijusi izdevība tikt pie govim. Bijis siena laiks un Velna govis sākušas bizot. Dievs salicis izkaptis šķūņa durvju priekšā. Bizojot Velna govis, meklēdamas patvērumu no karstuma, sabizoja Dievs šķūnī. Skrienot pāri izkaptim, velna govis pāršķēla nagus. Velna govis bija ar nepāršķeltiem nagiem. Velns redzēdams, ka govju nav, prasīja dzilnai, kur palikušas govis. Dzilna teica, ka bizojot visas govis sabizojušas Dievs šķūnī. Par govju pazaudēšanu Velns sadusmojies. iesita ar āmuru dzilnai pa pakausi. Dzilnai vēl šodien ir pakausī melnums, kur Velns ar āmuru sitis. Dzilna arī vēl šodien iet govis meklēdama un saukdama: «Tru, tru, tru, till.»

Velns nonācis pie Dievs un prasījis, vai neesot redzējis viņa govju. Dievs atbildējis, ka neesot vis redzējis. Velns arī piegājis pie govim, bet neatzinis par savām, jo govim bijuši pāršķelti nagi. Velns bijis ļoti noskumis par govju zaudēšanu, bet Dievs atkal bijis ļoti laimīgs, ka ticis pie govim.

Piezīme. Grāmatā ir atzīmēti vēl 22 varianti no dažādiem apgabaliem. P. Š.