Mājas - kungs.

54. H.. Skujiņa Rauzā.

Svētozols atrodas Rauzas pagasta Āzīšu pusmuižas robežās uz Rauzas upes krasta. Senatnē pie ozola bijusi upura vieta. Ozola iedobumā metuši naudu. Ziedojuši arī pirmo maizi, ko izcepuši no jaunās ražas. Nesuši uz ozolu mālu bļodiņās arī gaļu, ko pirmo reiz vārījuši, kad kāds kustonis ticis kauts. Arī karaute tikusi līdz ar bļodiņu ozola iedobumā ielikta. Dieviņam pie svētā ozola nesuši pirmam, tad tik cilvēki vēl ēduši. Tāpat ziedojuši linu šķiedras vai dalu no naudas, ko saņēmuši, pirmos linus pārdodot. Svētozola lapas un zīles noderējušas slimību dziedēšanai. Stāsta arī, ka zem ozola saknēm aprakta naudas muca un ka pie ozola rādoties maldugunis, jeb nauda kaltējoties. Ozols jau ir stipri sabrucis un no viņa atlicies neliels stumburs.