Mājas - kungs.

60. J. Kalniņš Garkalnē Vidzemē. Brīvzemnieka kr. LP, Vll, I, 341, 7.

Daudz vietas ceļmalās bija svētas. Viena tāda vieta bija starp Moresmuižas Peļņas un Salmiņu krogu Pliskavas lielceļā. Tur iepretim Krieviņu mājai bija vecs ozols, kas kā svēts pazīstams un tālu tālie braucēji to par tādu turēja. Ja pirmo reizi zirgu uz Rīgu brauca, tad izjūdza to, veda trīs reizes riņķī ap ozolu, paņēma aiz priekškājām, izcēla uz divkājām un sacīja: «Dīs dūd skrīt, Dīs dūd lēkt, Dīs dūd Reigas ceļu īt, Dīs dūd pakaļu augšā nest!» Ja cilvēks pirmo reizi brauca, tad to iecēla ozola žakā, kad trīsreiz bija ap ozolu riņķī nests un arī tāpat sacīja. Pēc tam iemeta pa caurumu ozola dobumā naudas gabalu ozola dieviem. Es atradu ozolā naudas gabalu no Kārļa IX laika un vēl daudz citus naudas gabalus, gan vecus, gan jaunus.