Rūķiši.

Tā ka priekšzīmīgi uzrakstītās tautas tradicijās rūķīši nav sastopami, tad tomēr varam šaubīties, vai rūķīši ir pieskaitāmi pie itin drošām būtnēm senajā latviešu mītoloģijā. Turpreti arī priekšzīmīgi uzrakstītās teikās un pasakās ir sastopami maz; vīriņi jeb puikas no garu valsts, kuri pa naktim cilvēkiem palīdz. Tā tad šādām mītiskām būtnēm ļaudis ir tomēr ticējuši, tikai minētais nosaukums nav galīgi konstatēts, jeb vismaz netiekas vecs esam. Varētu būt, ka viņš ir vēlāku ieviesies no vācu teikām un pasakām.

Šie rūķīši ir mazi cilvēciņi, kas laikam nāk no apakšzemes un palīdz cilvēkiem visādos darbos. Viņi līdzinās pūķiem un ir ar tiem arī samaisījušies. Rūķīši nevēlās, ka cilvēki viņus redz un dažreiz aizbēg, ka cilvēki tiem dod kādas dāvanas. Līdzīgi pūķiem viņi var darīt cilvēkiem arī ļaunu.