Laima.

3. Jānis Greblis no 78 g. v. Māras Upītes Aizkraukles pagastā.

Sen, sen vecos laikos Laime staigājusi pa zemes virsu un bijusi visiem saredzama. Viņai bijis viens bērns, bet tas pats pasaulē pazudis. Laimei bijis bērna ļoti žēl un ilgu laiku nerādījusies ļaudim. Tad Laime beigās nolēmusi bērnu pa pasauli meklēt rokā. Laimei bijusi tikai viena acs, un tā pati atradusies virs galvas. Lai varētu aplūkot katru cilvēku, vai tas ir viņas bērns vai ne, tad tas bijis jāpaceļ virs galvas.

Laime staigājusi pa pasauli un kuru cilvēku satikusi, to cēlusi virs galvas un skatījusies, vai nav viņas bērns. Ja viņa redz, ka tas nav viņas bērns, tad ātri laiž zemē, kā sviestin nosviež. Kad Laime kādu ceļ uz augšu, lai apskatītu, tad tam iet labi, bet kad laiž zemē, tad iet slikti. Vēl šobaltdien Laime staigā pa pasauli un meklē savu bērnu, tikai tagad viņa ir neredzama.