Slimības.

32. Kriķis Startos. Etn. IlI, 1893. LP, VlI, I, 1252, 3.

Bijis vīrs ar drudzi saslimis. Te sievietes nezin kur dabūjušas zināt, ka seska gaļa drudžam rieboties, vajagot tik uzcept tādu pabrūnu. Bet kur nu vairs pavasarī, melnā laikā, sesku ņemsi? Te par laimi pašā Jurģu dienā pienesis Tiltiņu Mārcis sesku - esot viņu nositis Cēsu puriņā, kur bijis izgājis sovaru cirst. Vēl saimnieks Tiltiņu Mārčam aizmaksājis trīs mātīšu rubļus: gan saimnieks izkaulējies, bet lētāki ne par ko nedevis. Nu sievietes uzcepušas sesku namiņā uz oglēm vēl ar visu vilnu tādu pabrūnu, ka smirdējis jau pa lielu gabalu. Bet šim viņa bijusi jāēd vien, lai gan jau uzskatot vien siekalas apskrējušās. Tad nu gan arī vīrs krimtis no Jurģiem sākot cauri līdz vasaras svētkiem, tomēr neko nelīdzējis.

Tad tālāk tai vasarā izēdies vīrs vardes galu, izdzēries suņu sūdus tējā uzlietus, izpeldējies laidara daņavā, izkarājies ačgārni pie koka, tomēr tas viss nav neko līdzējis - drudzis kratījis vēl briesmīgāki visu ziemu.