Pūķa iegūšana un darbība.

20. Profesors Dr. A. Becenberģers no Egliena Kuršu kāpu Preiļos. Magazin 18. Bd, «Die Sprache der preus. Letten». LP, VII, I, 736, 5.

Kad es biju jauns cilēks, kādu desimt metu (gadu), tad vienu nakt' izaicināja lauku mana grūse (vecmāte), sacīje: «Nākat lauku bērn'!» šiše (še), rau, kur tā ugne, te nes pūķis daudz naudes. Jemat to služ (leit. šļuže, Das Schwert am Kahn) ir paceļat bišķi nu stāga (leit. stogas, Dach) un nu skreijat iekšā.» Tad mēs visi bērni skrējam iekšā, un viens atsiraudzīja apakaļ ir sauca mumis smiedams: «Jau tā ugne reģis (rādas) prapulst (pazūd),» un tad mēs visi pi duru pieskrējām ir raudzījamēs vis, va tā ugne biir (vēl ir tur) un tad mēs cits redzējām ir cits neredzējām.