Pūķa iegūšana un darbība.

30. H. Skujiņa Aumeisteŗu pag.

Saimnieks braucis uz Rīgu pēc pūķa. Viņš iegājis pie pūķu pārdevēja. Tas prasījis, kā vajagot. «Nu tā paša sūda pūķa!» Rīgas kungs saimniekam iedevis mazu kastīti un piekodinājis, lai pa ceļu vaļā netaisa un mājā aizbraucis uz sievu lai sakot: «Velns tavā sirdī, velns manā sirdī!» - tad pūķis naudu nesīšot.

Saimnieks visu ceļu uz māju domājis, kā lai dara. Beidzot viņš nospriedis ar velnu nesasieties. Kad viņš ticis mājā, tad uz savu sievu sacījis: «Velns tavā pakaļā, velns manā pakaļā!»

Kad saimnieks attaisījis kastīti, tad tajā bijis zirga pinekļa gals. Saimnieks domājis, ka Rīgas kungi to piešmaukuši, un pinekļa galu izmetis aiz durvim. Kad saimnieks otrā rītā uzcēlies un gājis zirgus barot, tad nevarējis pa sūdiem vien pabrist. Istabas priekša bijusi sūdu pilna.. Tas bijis pūķa darbs.