Velna izskats un īpašības.

3. R. Pelns, Žagares pagastā. LP, VII, I, 476, 5.

Nullīte ir priedēm apaudzis meža gabals. Pašā meža vidū ir pope ap 2 pūrvietu lielumā. Šai popē senāk atrasts miroņa šķirsts, divi stīpām nostīpots. Šo šķirstu vaļā taisīdami. ieraudzījuši iekšā tādu prāvu kukaini kā vēzi ar lielām acim. Sabijušies, aiztaisījuši atkal cieti un atlaiduši popē atpakaļ miroņa šķirstu. Tai pašā laikā arī dienas vidos, vakaros turpat redzējuši kurpnieku, kas, uz celma nosēdies, kurpi šuvis. Kurpnieks izskatījies pēc cilvēka, bet ar degunu bez nāsim. Reiz viens vīrs, garām iedams, iesitis ar zizli kurpniekam. Kurpnieks iesaucies: «Per, per, per!» Sitējs atteicis: «Diezgan!» Tad kurpnieks pazudis un nekad vairs nerādījies. No viena līdz deviņi sitieniem ir brīv sist tādam ķēmam; ja pārāki iesit, tad ķēms sitēju samaitā.