Velnu izskats un īpašības.

9. M. Ferlina Ūziņos. LP, VII, II, 49, 1, 9.

Vecum vecos laikos āzim bārdas nemaz nebijis, toreiz tikai Velnam bijusi bārdele. Bet tad āzis ar Velnu saderējis: viņš arī gada laikā varot bārdu uzaudzināt. Saderējuši, gads nācis uz beigumu, vēl āzim no bārdas nekā. Staigājis domīgs - atradis sprāgušu zaķi. Nu āzis noplūcis zaķim atsutušo vilnu, pieļipinājis ar māliem to sev par bārdu un projām pie Velna: «Redzi, kas par bārdu!»

«Ir jau ir!» Velns atteicis un pazaudējis derību Āzis pasmiedamies gājis uz mājām un ceļā raudzījis neīsto bārdu raut atkal nost; bet nekā: bārda piekaltusi pie žokļa, dari, ko redzējis, nost dabūt ne! Bijis jāpamet klāt. Tā vēl šodien āzim tā zaķa bārdele karājas.

P i e z ī m e. Šo un sekošo piemēru varētu pieskaitīt arī kosmogoniskām teikām, bet tā kā te nav minēts Dievs, tad ievietoju to šeitan. P.Š