Velni mānās.

8. H. Skujiņa Smiltenes pagastā.

Smiltenes muižas rijkurim bijušas reiz briesmas. Kurinājis rijas krāsni - bijis ap pusnakti - te pamanījis: atveŗas rijas durvis un ienāk lielskungs - koka kāja klaudzējusi, misiņa pakauša puse spīdējusi. Lielskungam kaŗā bijis nošauts puspakausis un nošautā puspakauša vietā dakteŗi tam pielikuši misiņa pusi. Ienācis lielkungs rijā un apstājies pie rijkuŗa. Labu laiciņu klusēdams stāvējis un skatījies uz krāsnkuri. Tad izvilcis no ķesas dārgu papirosu maku un iedevis rijkurim vienu papirosu. Pēc tam lielskungs tūliņ aizgājis. Kad rijkuris piegājis pie krāsns, iekāpis krāsns bedrē un izvilcis no krāsns pagali, ko aizpīpēt, ta no brīnumiem palicis vai gluži mēms: papirosa vietā tas mutē turējis gaiļa kāju.