Velni mudina cilvēkus kārties.

11. M. Macpane no 62 g. v. A. Gulbes Jaunā muižā.

Reizi divi puiši veduši rudzus šķūnī. Viens ir dakšojis un otrs kŗāvis gubā. Kad vezums bijis izdakšots, tad dakšotājs zobodamies ielicis galvu divzaru dakšā, ar kuŗu dakšoja rudzus, un teicis, ka tā varot labi pakārties. Tikko šos vārdus bija iztiecis, viņš tūliņ pakritis gar zemi un taisījies aizdarīt acis. Otrs puisis steidzies viņu glābt, bet te - kur gadījies, kur ne - puisim danco priekšā mazs, sarkans vācietelis un neļauj puisim ķerties klāt, līdz viņš nebijis pavisam beigts. Kad puisis bijis nomiris, tad vācietis pazudis kā ūdenī iekritis. Tādēļ arī visiem ir viegla nāve, kas grib darīt pašnāvības, jo ļaunais gars, kas arī bija sarkanais vācietis, vēl piepalīdzot nobeigt, lai citi nelaimīgo neizglābj un neatņem viņam vienu dvēseli.