Velni tiek sisti.

19. Skolniece S. Ignāte Nīcā. K. Lielozola kr.

Viens velns salīcis pie viena saimn2eka par puisi. Saimnieks licis velnam akmeņus skaldīt. Velns akmeņus skaldījis dienām un naktim. Saimniekam vairāk akmeņu nebijis, tad licis velnam grāvjus rakt. Velns izracis tādus grāvjus, kur varējuši ar laivām braukt. Saimniekam nebijis ko velnam ēst dot. Velns vien reiz redzējis, ka mežmalā ganās kungam zosis. Velns vienreiz aizgājis uz mežu un noskatījies, kur gans noiet, un uzreiz zosim virsū. Velns, kuru zosi noķēris, tai apgriezis kaklu uz riņķi un iesējis striķī. Kad bijis jau kādu drusku saķēris, tad zosu striķi apsējis ap vidukli. Zosis bijušas vēl dzīvas un pacēlušas velnu gaisā. Zosis laidušās pāri par kādām mājām un velns iekritis pa skursteni putras katlā.