Velni tiek sisti.

20. H. Skujiņa no 52 g. v. J. Gaiļa Aumeisteŗos.

Vīrs braucis pa mežu. Braucis braucis un uzreiz pamanīš, ka šim pa otru ceļa malu nāk līdz vilks. Vīrs braucis braucis un vilks gāš gar sānim. Vīrs uzlaidis zirgam un sācis ātrāki braukt, bet nu vilks ar sācis ātrāki skriet un tāpat vie turējies vīram pie sānim un pakaļā nepalicis. Ka nu vīrs ticis pie Krūts kalna (Gaujienas pagastā), tā pamanīš, ka pār ceļu guļ tāds kā mellc baķis. Bet tas balķis gulēš kā nedzīvs un nemaz nekustējies. Bet nu vilks pamanīš baķi un pļāvies šim virsū. Nu baķis sācis nelabi vaukšt un vēlies kalnā iekšā, vilks šim no pakaļas un tik ģirgā. Tā nu vilks ģirgāš mello baķi vē labu laicīņu un siš skaudīgi bļāvis. Vīram palicis bailes, viņš uzšāvis zirgam ar pātagu un aizbraucis. Bet vē braucot dzirdēš, ka pie kalna ir lielc ļarkstis.